Wat maakt een dagvlinder kwetsbaar?

Daniël Mulder

10 April 2017 .

Onderzoekers van De Vlinderstichting, Wageningen Universiteit en Naturalis hebben voor het eerst voor 397 Europese dagvlinders in kaart gebracht welke eigenschappen vlinders kwetsbaar maken. Soorten die in een bijzonder klimaat leven, zoals in de bergen, blijken het meest gevoelig, zo schrijven de onderzoekers in Journal of Insect Conservation.

De balkanparelmoervlinder staat niet op de Europese rode lijst voor dagvlinders, maar is wel kwetsbaar. (Foto: Kars Veling)

Welke dagvlinders zijn een beetje bedreigd of juist zeer ernstig? Pak de landelijke of Europese rode lijst erbij en je ziet het in één oogopslag. Wat je op die lijsten niet kunt zien is welke eigenschappen een soort kwetsbaar maakt. En juist dat hebben Nederlandse onderzoekers nu voor het eerst voor Europese dagvlinders uitgevogeld.

Van 397 soorten dagvlinders zijn de eigenschappen bekeken, denk aan grootte, voedselplantenkeuze en mobiliteit. Deze soortinformatie is gekoppeld aan vijf graadmeters voor kwetsbaarheid, waaronder de status op de rode lijst en de mate van verspreiding.

Belangrijkste conclusie is dat soorten die in bijzondere klimaten leven, denk aan de bergen, het meest kwetsbaar zijn, omdat ze meestal maar een beperkte verspreiding hebben. Het onderzoek maakt duidelijk dat 56 vlindersoorten die nu niet op de Europese rode lijst staan, wel gevoelig zijn en risico lopen in de gevarenzone terecht te komen.

 

Foto header: Judith Borremans

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws