De dassen hebben gewonnen in Engeland

redactie

8 April 2014 .

Al jaren wordt er een hevige strijd gevoerd aan de andere kant van de Noordzee. De dassen daar bleken een ernstige ziekte bij koeien te verspreiden, de zogenaamde koeien tbc. De conservatieve Britse regering besloot daarom in 2012 tot een massale slachting van de dassen. Maar liefst 70% zou uitgeroeid moeten worden. Dierminnend en milieuvriendelijk Engeland stond gelijk op zijn achterste benen. Deze methode is niet alleen erg bruut, maar zou ook volledig inefficiënt zijn. Omdat de ziekte zich alleen maar zou verplaasten als de dassen op de vlucht slaan.

De beroemde gitarist Brian May (van Queen) werd het gezicht van de pro-dassen beweging en bespeelde de publieke opinie. Ondertussen ging de dassenjacht toch van start, maar de dassen lieten zich niet makkelijk vangen.

Tot twee keer toe werd de jachttermijn verlengd om aan de geplande 70% te komen. En nu, twee jaar later is dat nog niet gehaald. Naar schatting is 25 tot 37% van de dassenbevolking afgeschoten.

Het effect op de koeien tbc is dan ook nihil. De Britse milieu minister heeft de hele campagne afgeblazen en kiest nu voor een intensieve vaccinatie zowel bij de dassen als bij de koeien. Een oplossing die de pro-dassen beweging al jaren verkondigd!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws