De 10 snelste jongens

redactie

17 March 2012 .

Rustgevend, dat is wat we meestal zeggen over de natuur. Maar een saaie boel is het niet. Kijk maar eens naar de snelheden die bereikt kunnen worden in de natuur. Roots zet de 10 snelste dieren op een rijtje.

1 Slechtvalk – 300 km per uur

Wanneer de slechtvalk aan het jagen is, kan hij in een duikvlucht een snelheid bereiken van zo’n 300 kilometer per uur. Hij verrast zijn prooi door vanaf een grote hoogte een vrije val in te zetten en zich op het slachtoffer te storten. Door de klap is het slachtoffer vaak al verdoofd of zelfs dood.

2 Steenarend – 190 km per uur

Dat de steenarend erg snel is mag duidelijk zijn, maar daarnaast is dit ook nog eens een van de grootste roofvogels op het Noordelijk halfrond. De vogel heeft een erg goed gezichtsvermogen, hij kan al een konijn zien vanaf een hoogte van twee kilometer.

 

3 Jachtluipaard – 110 km per uur

Dit slanke, flexibele en gespierde dier is de kampioen hardloper onder de landdieren. Het jachtluipaard kan in zeer korte tijd al zijn maximale snelheid bereiken. Veel prooidieren zijn dan ook kansloos.

4 Pacifische zeilvis – 109 km per uur

De Pacifische zeilvis leeft in de drie belangrijkste oceanen van de wereld: de Grote Oceaan, Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Deze snelle zwemmer heeft een hoge vin op zijn rug en kan een lengte bereiken van 348 cm. Hij eet vrijwel alle vis die hij in zijn omgeving kan vinden.

5 Gierzwaluw – 108 km per uur

Gierzwaluwen leven al eeuwenlang samen met de mens. Wij zorgen voor het onderdak en de zwaluw ruimt insecten zoals spinnetjes, vliegende mieren en bladluizen op. De gierzwaluw is een van de weinige dieren die voortdurend in de lucht rond zweeft. Alleen als ze zich op het nest bevinden als jong, of als volwassen vogel om te broeden, vliegen ze niet.

6 Postduif – 93 km per uur

De postduif heeft een geweldig oriëntatievermogen. Hij weet tot honderden kilometers ver, feilloos zijn huis terug te vinden. Vroeger werden ze daarom gebruikt om berichten over te brengen, maar nu worden ze veel gebruikt voor duivensport.

7 Tonijn – 80 km per uur

De tonijn beweegt zich op zijn laagste snelheid met 8 kilometer per uur door het water, op zijn snelst echter, haalt hij de 80 kilometer per uur.

8 Antilope – 70 km per uur

De antilope is een lichtgebouwd, elegant dier dat voorkomt op de steppen en savannen in Afrika. In tegenstelling tot wat de naam antilope doet vermoeden, lopen de dieren gedurende de dag erg veel en zijn ze ook zeer snel.

9 Blauwe gnoe – 70 km per uur

De blauwe gnoe leeft op de savannen van oostelijk en zuidelijk Afrika. s’ Ochtends en aan het begin van de avond zoekt de gnoe naar voedsel, maar op het heetst van de dag ligt hij zijn eten rustig te herkauwen.

10 Leeuw – 60 km per uur

De leeuw ligt het grootste deel van de dag lekker te luieren in de schaduw. Het zijn meestal de leeuwinnen die in actie komen om te jagen. Dan kunnen ze snelheden bereiken van 60 kilometer per uur bereiken.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws