De 7 gevaarlijkste dieren ter wereld

redactie

14 July 2013 .

800px-Whale_shark_Georgia_aquariumHaaien hebben een slecht imago. Ooit was er de film ‘Jaws’ waarin haaien als vreselijke menseneters werden afgebeeld en sindsdien is er weinig liefde voor dit imposante en tamelijk ongevaarlijke dier. De jacht op haaien (onder andere voor de haaienvinnensoep) wordt door velen dan ook niet als een probleem gezien.

En dat is niet terecht.

Een Frans Oceanografisch instituut dat zich inzet voor het behoud van haaien wereldwijd stelde onlangs een lijstje op van de dieren die jaarlijks de meeste menselijke slachtoffers maken. En daar bungelt de haai op een schamele 7e plaats.

 

Het (schokkende) lijstje:

Nr.1: muggen, maken jaarlijks 800.000 dodelijke slachtoffers wereldwijd

Nr.2 slangen, 100.000

Nr.3, schorpioenen, 3.000

Nr.4, krokodillen, 2.000

Nr.5, bijen en wespen, 400

Nr.6, kwallen, 50

Nr.7, haaien, minder dan 10

 

‘Haaien hebben als top van de voedselketen een zeer belangrijke functie in de ecosystemen van de wereldzeeën. Aan de oostkant van Verenigde Staten zijn bijna alle haaien weggevangen en daar dreigt nu een enorm overschot van allerlei dieren zoals de rog te ontstaan’, aldus Robert Calcagno van het Franse Oceanografische instituut genaamd ‘Stichting Albert 1, Prins van Monaco’.

Calcagno is optimistisch als het over de jacht op haaien gaat. ‘De Europese Unie heeft het wrede ‘finning’ (het afsnijden van de vin) inmiddels verboden en bij de Chinese jeugd zie je de belangstelling voor haaienvinnensoep afnemen…’

 

Foto: een walvishaai

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws