De aap en de iPad

redactie

10 May 2012 .

De dierentuin Jungle Island in Miami test de mogelijkheden om orang-oetangs met computers te laten communiceren. De eerste resultaten zijn verbluffend.

Met name de jonge dieren blijken zeer geïnteresseerd in het beeldscherm dat de verzorgers hen voorhouden. Ze worden steeds vaardiger in het aanwijzen van allerlei afbeeldingen nadat de verzorger een naam van een voorwerp heeft genoemd. De software is eigenlijk ontworpen voor autistische mensen maar blijkt bij apen dus ook aan te slaan.

Handig is ook dat de apen lichaamsdelen kunnen herkennen en daardaar via de Ipad ook kunnen aangeven of ze iets mankeren. De tablet-computers zijn natuurlijk nog te fragiel om helemaal uit handen te geven. Maar in de toekomst zullen er mogelijk echte orang-oetang computers komen die in de hokken worden opgehangen.

‘De apen zijn intelligent genoeg om te communiceren, maar ze zijn er niet toe uitgerust, omdat ze niet beschikken over een strottenhoofd of stembanden’, aldus Linda Jacobs van de dierentuin. De computer geeft de slimme dieren nu toch een stem.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws