De beste natuurfoto’s van 2015

René Alblas

8 January 2016 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

Iedere maand worden er weer schitterende foto’s ingestuurd voor de Roots Foto van de Maand wedstrijd. Ik jureer deze inzendingen nu al heel wat jaartjes en ik zie de kwaliteit nog steeds omhoog gaan. Was natuurfotografie vroeger voorbehouden aan een klein clubje specialisten, sinds de komst van de digitale camera zijn er miljoenen mensen bijgekomen die hun lens regelmatig op de natuur richten.

 

Aanvankelijk zaten daar nog heel wat “Kijk nou eens, ik heb een bloem gefotografeerd” foto’s bij, maar in de loop van de tijd zijn er steeds meer echte natuurfotografen bijgekomen.

Waar komt die verbetering vandaan? Oefening baart kunst, dat sowieso. En overal, en op alle niveaus, worden fotoworkshops aangeboden, dat helpt ook. En in alle bescheidenheid denk ik dat wij bij Roots ook een steentje hebben bijgedragen aan deze ‘lift’ van de natuurfotografie. Door onze maandelijkse en jaarlijkse fotowedstrijden hebben we veel natuurfotografen geïnspireerd en gemotiveerd. Elke zondag eropuit gaan met je camera is leuk, maar als je nooit serieuze feedback krijgt wordt dat toch wel een beetje saai. Hoe leuk is het dan als jouw foto bij de Roots Foto van de Maand winnaars zit?

 

Als klein eerbetoon heb ik bij dit artikel acht winnaars van de Maandwedstrijden van 2015 gedaan. Het is een persoonlijke keuze. Ik ben als volgt te werk gaan: zonder te kijken op de Rootssite ben ik in mijn geheugen gaan graven. Welke winnende foto’s van 2015 staan mij nog voor de geest? Ik kon er nog zo’n 20 min of meer uittekenen. Die ben ik toen gaan bekijken op de Rootssite en daar heb ik vervolgens de 8 foto’s uitgekozen die mij het meest aanspreken of verrast hebben. Dat neemt natuurlijk niet weg dat al die andere winnaars (ook van de Jaarwedstijd) topfoto’s hebben geleverd!

Vanzelfsprekend gaan we gewoon door in 2016 met de Maandwedstrijden en vanaf 1 februari kun je weer meedoen met de Roots Natuurfoto Jaarwedstrijd. We hebben dit jaar extra mooie prijzen! In het februarinummer van Roots (verschijndatum 21 januari) lees je er alles over.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie