De grote vos is terug in Nederland

René Alblas

7 June 2019 .

Het gaat goed met de grote vos. En dan gaat het niet over zoogdieren maar over de vlindersoort. De grote vos was bijna verdwenen uit Nederland. Maar de afgelopen jaren werd er al regelmatig weer een exemplaar gezien. Er was echter nog geen bewijs voor voortplanting, maar nu zijn er op verschillende plekken rupsen gevonden!

Sinds 1900 is het aantal grote vossen achteruitgegaan. Alleen in Zuid Limburg waren tot 1980 wat exemparen te vinden.  In 1996 werd voor het laatst een rupsennest gevonden. De afgelopen twintig jaar waren er slechts enkele waarnemingen van de grote vos zeldzaam en gingen er jaren voorbij zonder dat er één werd waargenomen.

In 2011 keerde het tij. Tussen 2011 tot 2014 waren er veel waarnemingen, helaas nam het aantal waarnemingen de daarop volgende jaren weer sterk af. Voortplanting werd bijna nooit waargenomen: van 2000 tot en met 2018 zijn slechts 3 gedocumenteerde rupsenwaarnemingen gedaan in Nederland.

Grote vos, foto: Hagen de Merak

Op zes plaatsen

Maar nu heeft de grote vos weer de wind mee. In mei en juni 2019 zijn al op zes verschillende plaatsen in Nederland rupsen van de grote vos gevonden. Opvallend is dat de rupsen verspreid over het hele land zijn aangetroffen: in Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Drenthe en Noord-Holland. Gezien de sterke verspreiding is het zeker mogelijk dat het dier zich op dit moment ook elders in het land nog voortplant.

Vanaf 2018 is er een groei in de aantallen te zien. Dit jaar is het aantal waarnemingen opvallend hoog. Deze toename is mogelijk te verklaren door de hoge aantallen vlinders in onze buurlanden. Ook de wind die in 2018 voortdurend uit het oosten waaide kan meegespeeld hebben. Door deze oostenwind zijn veel vlinders uit het oosten naar Nederland gekomen.

Rupsen

De grote vos is dus weer terug. Maar door de schommelende aantallen van de afgelopen jaren blijft het de vraag of de soort zich nu voor langere tijd zal vestigen in Nederland. De Vlinderstichting houdt het in de gaten. Mocht je zelf een grote vos gezien hebben, geef het dan door op bijvoorbeeld waarneming.nl. De rupsen van de grote vos zijn herkenbaar aan de combinatie van de vertakte oranje stekels en de blauwzwarte kleur, afgewisseld met oranjebruine lengtestrepen.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws