De Hoge Veluwe: na de brand

freaveadmin

27 May 2014 .

DOOR: HENK RUSELER, GASTBLOGGER BIJ ROOTS
22 mei

De pijpenstrootjes doen het prima, dit is de stand van 22 mei

Twee weken geleden vroeg ik mij af hoe het na de brand op De Hoge Veluwe, zou gaan met de klokjesgentiaan. Er is inmiddels ruim een maand verstreken  en ik heb over dit mooie en zeldzame plantje nog geen positief nieuws te melden. Maar wat niet is, kan zeker nog komen! De plant begint zich eigenlijk nu pas te ontwikkelen om in augustus te bloeien.

13 mei de heidebeek

13 mei de heidebeek

Wel is er al ander positief nieuws te melden. Behalve dat het pijpenstro tegen de klippen opgroeit en de zwarte vlakte bijna volledig heeft gemaskeerd, zie ik dat de dennen die gedeeltelijk zijn aangetast alweer frisgroene groeischeuten hebben. Dit geldt in nog hogere mate voor de wilgen en berken waarvan het bovengrondse hout door de brand werd gedood. Zij maken simpelweg vanuit de stamvoet weer nieuwe loten.

DSC_3324Ook de fauna is herstellende. Vogels als de veldleeuwerik en graspieper zijn aan een tweede legsel begonnen. Op de afgebrande vlakte ben ik bovendien menige adder en zelfs hazelworm tegengekomen.  Ook het insectenleven hervat het dagelijks bestaan op de heide en op de verbrande bomen. Hoewel ik geen mierenspecialist ben valt het mij op dat de verschillende mierenkolonies zich in razend tempo uitbreiden.

DSC_3287En onze bezoekers? Die hebben de afgelopen weken hun weg naar brandplekken in het Park gevonden. Ik heb ettelijke fietsers en wandelaars, met fotocamera’s om hun nek, het gebied zien doorkruisen. Het is ook een erg fotogeniek landschap. Een verzameld beeldverslag over de laatste twee weken wil ik u daarom niet onthouden.

13 mei

22 mei de berk loopt uit

22 mei de berk loopt uit

Help De Hoge Veluwe uit de brand en word Beschermer Een Beschermerkaart biedt u het hele jaar door toegang tot Het Nationale Park De Hoge Veluwe en u profiteert bovendien van aantrekkelijke voordelen. Maar bovenal draagt u als Beschermer bij aan het behoud van het Park en het herstel na de brand op eerste paasdag. Kijk hier voor meer informatie.  

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws