De laatste keizer

redactie

22 November 2011 .

 Hij is de mooiste in zijn soort, maar leidt een bikkelhard bestaan aan de ijskoude onderkant van de aarde. En of dat nog niet genoeg is, hangt het lot van de keizerspinguïn ook nog eens af van de opwarming van de aarde.

 

Beeldschoon en geheimzinnig. Betere voorwaarden om een ster te worden zijn er niet. En hij is ongekend populair. Kijk maar naar films als March of the penguin, Happy Feet en de serie van Planet Earth. Juist omdat hij niet vaak gezien wordt. Omdat hij ver verwijderd van de menselijke beschaving leeft, aan de ijskoude onderkant van de aarde. Omdat hun broedkolonies op pakijs praktisch onbereikbaar zijn. En omdat hij een van de grootste en mooiste vogels ter wereld is. Met een gemiddeld gewicht van 30 kg en een lengte van 1.15 m, torent de keizerspinguïn boven alle andere pinguïns uit. Hij valt op door zijn zwarte kop, zijn lange, neerwaarts gebogen snavel, zijn fel-oranje oorvlekken en gele borst.

 

In het decembernummer van Roots staat een uitgebreide reportage over deze indrukwekkende vogel: hoe leven ze en wat betekent de opwarming van de aarde voor ze. Bij het verhaal heeft Roots vier mooie ansichtkaarten gevoegd. Uiteraard van keizerspinguïns.

 

Foto: Glenn Grant / Wikipedia

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws