De merel is de favoriete vogel van Vlaanderen

René Alblas

19 December 2017 .

And the winner is…. de merel! Ieder jaar organiseert de Vlaamse Vogelbescherming de verkiezing van de vogel van het jaar. En onlangs maakten zij de winnaar voor 2018 bekend, de merel. Deze vogel kreeg 999 stemmen, in totaal werden er 3945 stemmen uitgebracht.

Nadat er vorig jaar een wat minder zichtbare vogel won, de groene specht, is de winnende vogel voor 2018 een echte dichtbij-huis-vogel.

De merel staat bekend om zijn prachtige zang. De vloeiende, fluitende zang van het mannetje, meestal gebracht vanaf een hoge tak, de nok van een dak of een andere hoge post, kent een rijk repertoire. Zijn lied is te horen vanaf februari tot in de vroege zomer. De melodieuze noten eindigen vaak in een kwetterende finale.

Usutu

De merel heeft het zwaar op dit moment. De vogel wordt ernstig bedreigd door het Usutu-virus. Dit virus wordt overgebracht door steekmuggen. Een vogel die besmet is met het virus kun je makkelijk herkennen. Hij ziet er ongezond en verzwakt uit en is makkelijk te benaderen. Ook zijn slordige verenkleed en zijn magere verschijning duiden op de ziekte. Besmette merels kunnen ook evenwichtsstoornissen hebben en problemen met vliegen. Uiteindelijk overlijdt de merel aan het virus.. Het jammere is dat besmette vogels niet te genezen zijn. Een medicijn bestaat (nog) niet. De verwachting is wel dat merels uiteindelijk immuniteit tegen het virus zullen ontwikkelen.

 

merel

Foto: Erik Willaert

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws