De Nationale Week van de Nestkast

René Alblas

4 March 2017 .

Vogelbescherming Nederland en Vivara/CJ WildBird Foods organiseren van 5 t/m 11 maart 2017  voor de twaalfde keer de Nationale Week van de Nestkast.

Binnenkort begint het broedseizoen. Voor veel vogels is goede huisvesting steeds lastiger te vinden. De vogels kunnen dus wel een beetje hulp gebruiken. Dat kan door nú een nestkastje in de tuin te plaatsen. Veel vogels zijn namelijk al op zoek naar een geschikte nestgelegenheid.

Vooral de huismus heeft het moeilijk. In de laatste 25 jaar is het aantal huismussen gehalveerd. Dat komt onder andere doordat daken steeds beter geïsoleerd zijn, kieren worden gedicht en heggen maken plaats voor schuttingen. Ook de mezen hebben het zwaar; in 2016 hadden ze vanwege het koude voorjaar een uiterst beroerd broedseizoen. Het plaatsen van nestkasten kan een groot verschil maken voor deze tuinvogels.

Voor elke vogel een dak

Tijdens de Nationale Week van de Nestkast brengen Vogelbescherming Nederland en Vivara/CJ WildBird Foods het ophangen en aanmelden van nestkasten onder de aandacht, onder het motto “Een dak voor elke vogel”. Aan deelnemers van de Week van de Nestkast wordt gevraagd om de broedende vogels in het voorjaar goed in de gaten te houden. Uiteraard zonder de broedende vogels te storen. De broedgegevens kunnen via de website www.weekvandenestkast.nl worden gemeld. Aan het einde van het broedseizoen (medio september) wordt bekendgemaakt hoeveel vogels met succes hebben gebroed.

Foto: Kevin Venema

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws