De natuur loopt een maand voor

René Alblas

14 January 2019 .

De natuur loopt een maand voor op haar normale schema. Door de zachte decembermaand (met een gemiddelde temperatuur van 6,1°C in De Bilt ) en een zacht begin van januari is de zogenaamde voorlente al begonnen! Waar blijkt dat zoal uit?

Hazelaar

De hazelaar is in december al op grote schaal gaan bloeien, waardoor de piek van de eerste bloeiwaarnemingen al eind december lag. Ter vergelijking: halverwege de vorige eeuw lag die piek op de helft van februari.

Sneeuwklokjes

De eerste bloeiende sneeuwklokjes zijn ook al waargenomen, volgens de onderzoekers van Wageningen University zal de piek van sneeuwklokjeswaarnemingen dit jaar rond 26 januari zijn.  Normaal is dat op 22 februari.

Sneeuwklokjes, foto: Vera van der Waal

Elzenkatjes

Door de aanhoudende hoge temperaturen ontwikkelen ook de katjes van de witte en de zwarte els zich razendsnel. Zo zullen in de loop van de komende week de eerste witte en zwarte elzen in bloei gaan komen. Hierdoor zal de elzenpollenconcentratie flink op gaan lopen. Hooikoortspatiënten zullen dat zeker gaan merken.

Hazelaar

Ook de hazelaar is op veel plaatsen al in bloei gekomen. Het pollen van de hazelaar is al volop aanwezig in de lucht en dat zal de komende weken ook zo blijven. Nog meer zorg voor de hooikoortspatiënten dus.

Ook het speenkruid en de gele kornoelje zullen er dit jaar vroeg bij zijn.

Speenkruid, foto: Carla Schouten

Natuurkalender

Om een compleet overzicht te krijgen van alle vroege waarnemingen ga je naar Natuurkalender.nl van de Wageningen University. Daar kun je natuurlijk ook je eigen waarnemingen doorgeven.

Foto bovenaan: Jan Huijbers

 

 

 

 


Meer Nieuws