Nu verkrijgbaar: Roots februari

Marloes Blom

24 January 2023 .

Roots februari 2023

Sinds donderdag 19 januari ligt de nieuwe Roots in de winkel. Daarin lees je over zeepaardjes in de Noordzee, over nonnetjes, en gletsjerberen in Groenland. We wandelen deze keer in de duinen van De Zilk (de Amsterdamse Waterleidingduinen) & doen een rondje Vaalserberg. Fotografie komt uiteraard ook prominent aan bod, met onder meer prachtige lezersfoto’s van uilen. Lees je mee? 

Zeepaardjes

De afgelopen twee winters spoelden opvallend veel zeepaardjes aan op de Nederlandse stranden, onder meer op Texel en tussen Bergen aan Zee en Schoorl. Best bijzonder voor vissen die houden van mediterrane warmte. Waarom gebeurt dit en wat kun je zelf het beste doen als je een levend zeepaardje vindt op het strand?

Lees in Roots februari alles wat je moet doen als je zelf een zeepaardje vindt aan het strand. Roots-redacteur Paul Böhre vond dit kortsnuitzeepaardje. Foto: Paul Böhre

Nonnetjes

Nonnetjes zijn een bijzondere winterverschijning, vooral als ze jagen op vis als spiering en baars. Op het IJsselmeer en Markermeer huizen de grootste aantallen, maar ook in wateren langs de rivieren kun je deze schuwe eenden treffen. Natuurfotograaf Edwin Giesbers ging voor Roots op pad.

Een groep vrouwtjes nonnetjes. Foto: Edwin Giesbers

Wandelen: alleen op de wereld in De Zilk

Rond de grens tussen Noord- en Zuid-Holland en snuffelend aan de Noordzee liggen de Amsterdamse Waterleidingduinen. In het zuiden, in De Zilk, kun je nog urenlang in je eentje ronddolen en word je overladen met cadeautjes als intense stilte, mooie vergezichten en winterse pareltjes in het mos.

Zonsopkomst in de Amsterdamse Waterleidingduinen. In Roots februari vind je een uitgebreide wandelreportage in het zuiden van deze mooie duinen: De Zilk. Mét handige routekaart. Foto: Lia van Looij

Prachtige uilenfoto’s

Het covermodel van deze maand is een uil, een foto gemaakt door Olga Schraven. Elke maand ontvangen we voor onze wedstrijd Foto van de Maand de meest schitterende foto’s van lezers via onze site. Deze maand was het thema ‘uilen’. Roots koos de winnaar en maakte een selectie van de mooiste eervolle vermeldingen.


Twee kerkuilskuikens, een van de prachtige inzendingen voor de afgelopen Roots Foto van de maand wedstrijd. Meer uilenfoto’s kun je bewonderen in het magazine. Foto: Edgar Tossijn

Doe je vanaf 1 februari ook mee, met de Roots Natuurfotowedstrijd 2023?

Er is natuurlijk nog veel meer te zien en lezen in Roots februari. Pak ‘m dus mee uit het winkelschap, of bestel ‘m eenvoudig online.

Roots februari

Wat je leest in Roots februari:

  • Zo help je zeepaardjes in de Noordzee
  • Wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen 
  • Foto’s van de maand: uilen 
  • De kwestie: gaan delen van de Veluwe tijdelijk dicht?
  • Nonnetjes in Nederland
  • Natuurommetje: de Vaalserberg
  • De gletsjerberen van Groenland
  • Fotohut in Clinge (beroemd vanwege de eekhoorns)
  • Doe mee: de Roots natuurfotowedstrijd 2023

En nog veel meer! Bestel deze Roots eenvoudig via de webshop – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Foto bovenaan: Lia van Looij en Olga Schraven (de uil op de cover)

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws