De oehoe, de meest geliefde uil?

René Alblas

27 February 2017 .

Misschien wel de meest geliefde uil van Nederland: de oehoe. Zijn verschijning is indrukwekkend, de felgekleurde oranje-gele ogen, zijn lengte van 70 centimeter (vrouwtjes, mannetjes zijn 10 centimeter kleiner), hun lange oorpluimen en de enorme klauwen met 3 centimeter lange nagels!

Wat ook heel bijzonder is: een oehoe kan wel 75 jaar oud worden!

In Nederland broedt de oehoe sinds 1997 jaarlijks. Aanvankelijk nestelde hij alleen in Zuid-Limburg, maar vanaf 2002 kwamen daar de provincies Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant bij. De komst in Nederland is het gevolg van een toename van oehoes in Duitsland. Deze toename is enerzijds veroorzaakt door het uitzetten van oehoes in de Eifel, maar ook doordat bestaande populaties het beter doen.  Oehoes broeden vaak op richels in afgravingen, soms nestelen ze ook op de grond of op oude roofvogelnesten in bossen.

De afgelopen jaren kon een oehoenest bekeken worden via de webcams van Beleefdelente.nl. Maar vanaf 2017 zal er (helaas) geen camera meer bij de oehoes staan.

Is de oehoe ook jouw favoriete uil/roofvogel? Breng dan je stem uit bij de Roots Roofvogelverkiezing. Je kunt daar natuurlijk ook op 1 van de 23 andere vogels stemmen! Alle stemmers maken kans op het Roots Roofvogelboek!

Foto: Bianca Commissaris

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws