Leven naast de zilverreigers

Daniël Mulder

24 March 2016 .

Nergens brengt fotograaf Bence Máté meer tijd door dan bij ‘zijn’ reigermeer in Hongarije. Het is stil en koud op het Csaj meer, het vriest al zo’n drie weken lang tien tot vijftien graden. En daar op het bevroren meer staat het schuiltentje van Bence Maté. Gehuld in zijn slaapzak, fotografeert hij stilletjes zo’n 12 uur lang per dag, een maand lang.

AGAMI-Grote-Zilverreiger,-Great-Egret,-Egretta-alba-Bence-Mate-68524

Foto: Bence Máté

 

Máté vertelt: “Aan het eind van die maand had ik heel goed materiaal. Maar ik beloofde mezelf één ding: als ik zoiets nog eens zou ondernemen, moest ik een comfortabele schuilplaats hebben; een hut van waaruit ik op wateroppervlakniveau zou kunnen fotograferen, zonder lijdensweg.’’ Het duurde nog zeven jaar, maar uiteindelijk is die hut er gekomen. Jaarlijks zit de fotograaf nu zo’n duizend uur in zijn zelfgemaakte schuilhutten met zachte stoelen en plaats voor meerdere fotografen. Verschrikkelijk afzien hoeft Máté dus niet meer als hij reigers fotografeert.

 

Maar waarom had de fotograaf zo veel over voor die perfecte shot van de grote zilverreiger? “Het is een prachtige vogel, heel elegant. Maar veel affiniteit heb ik niet echt met ze. Reigers zijn zelfzuchtig; ze nemen wat ze kunnen en zijn niet aardig voor elkaar. Wat mij boeit, is het artistieke proces. Ik wil de actie fotograferen zoals je hem niet met je ogen kunt zien, omdat het te snel gaat.’’

 

Meer mooie reigerbeelden zien van fotograaf Bence Máté? Dat kan in het aprilnummer van Roots, bestel hem hier.

 

Bekijk hier de grote zilverreiger in actie wanneer hij een vis vangt.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws