De otter is terug in het Naardermeer

René Alblas

3 April 2017 .

Het gaat goed met de otter in Nederland. Nadat in 1988 het dier was uitgestorven in Nederland werd hij in 2002 geherintroduceerd in de Wieden en de Weerribben. En van daaruit is hij langzaam bezig met een opmars. De otter is gesignaleerd in de Overijsselse Vecht en de Nieuwkoopse plassen in Zuid Holland.

Vorig jaar november was er al het goede nieuws dat er een otter in de faunapassage tussen de  Ankeveense Plassen en het Naardermeer was gezien. Daarna was het een poosje rustig, maar afgelopen week dook hij weer op in het Naardermeer. Het dier is op twee verschillende plekken op twee verschillende dagen op een cameraval waargenomen.

Het Naardermeer en de Ankeveense Plassen werden tot 2013 van elkaar gescheiden door een drukke provinciale weg. Natuurmonumenten en de provincie Noord-Holland hebben ervoor gezorgd dat de gebieden met elkaar verbonden werden. Onder de weg liggen nu twee grote faunapassages van respectievelijk 60 en 80 meter breed en vormen de breedste natte faunapassage van Nederland. Op deze manier heeft de otter heeft het Naardermeer bereikt en kan zich ook verplaatsen tussen deze twee moerasgebieden.

Foto: Thea Kleinrouweler

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws