De positieve kanten van het wilde zwijn

René Alblas

21 January 2015 .

Het gaat goed met het wilde zwijn in Nederland. Een beetje té goed, volgens sommigen. Vaak wordt er dan gewezen op de overlast die de alles-omploegende dieren veroorzaken. Dat wilde zwijnen ook een belangrijke rol in de natuur hebben wordt minder vaak belicht.

Zo levert hun gewroet meer kansen op voor allerlei nieuwe planten en bomen. In het bos hebben zaden van bomen en struiken meer kans om aan te slaan op wroedplekken en in graslanden hebben allerlei akkerbloemen meer kans als er een wild zwijn is langs geweest.

Ook de plekken waar de zwijnen in de modder hebben gerold, de zogenaamde zoelen, bieden later ruimte aan bijvoorbeeld de geelbuikvuurpad of de watersalamander.

Verder zijn wilde zwijnen prima vuilnisophalers in de natuur. Daar waar wolven en lynxen delen van kadavers laten liggen ruimen zwijnen ze volledig op.

 

Sleutelrol_Wild_ZwijnStichting ARK publiceerde onlangs deze overzichtstekening waarop alle pluspunten van het wilde zwijn helder staan uitgelegd. (illustratie Jeroen Helmer)

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws