De Roots van mei 2019 is uit!

René Alblas

19 April 2019 .

Vanaf vandaag ligt de Roots van mei 2019 in de winkel. En op de deurmat van de abonnees! In dit nummer, dat vlak voor de Pasen verschijnt, een interessant verhaal over de goudjakhals. Niet iedereen weet dat in navolging van de wolf, ook de goudjakhals zijn opmars maakt in Europa en ook de weg naar Nederland inmiddels heeft gevonden. We geven een citaat uit het artikel:

De verborgen opmars van de goudjakhals

Terwijl de wolf al gedurende de middeleeuwen in Nederland leefde, is deze kant van Europa voor goudjakhalzen een compleet nieuw gebied. “Ze komen oorspronkelijk voor in de Balkan, het Midden-Oosten tot helemaal in Bangladesh”, aldus Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. “Sinds de jaren 80 breiden ze hun leefgebied vanuit de Balkan uit. De laatste jaren steeds sneller in noordelijke en westelijke richting. Waarom ze dat doen is nog de vraag. Afgenomen vervolging en veranderend landgebruik liggen voor de hand. Maar het veranderende klimaat, vooral de minder strenge winters, kunnen ook een oorzaak zijn. De eerste voortplanting in Oostenrijk en Italië is al een feit en zwervende jonge dieren zijn aangetroffen in veel landen in Noordoost-Europa; in Zwitserland, Duitsland en zelfs Denemarken, en recent dus ook in Nederland. Op 19 februari 2016 werd de eerste goudjakhals in Nederland aangetoond met een fotoval op de Veluwe, op 18 oktober 2017 de tweede.”
Als de goudjakhals zich daadwerkelijk in Nederland vestigt, zal niemand daar iets van merken…(lees verder in de Roots van mei)

En verder

Wat staat er nog meer in dit nummer? Een mooie reportage over De Bretonse kust, een interessant verhaal over het nut van CO2-compensatie, alle hotspots van het oranjetipje, de mooiste foto’s van de Engelse fotowedstrijd IGPOTY, trekvlinders in Nederland en genieten van de schatten van de Waddenbodem. Natuurlijk staan de beste lezersfoto’s van de afgelopen maand ook weer in dit nummer!

Online bestellen? Dat kan! Ga daarvoor naar onze webshop.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws