De Roots vetbollentest 2015

Daniël Mulder

16 December 2014 .

Voeren is dé manier om vogels naar je tuin te lokken; zeker als het winter is en hun natuurlijke voedselbronnen ondersneeuwen. Zijn vogels kieskeurig of zetten ze de snavel in welke bol dan ook? Roots nam de proef op de som en testte zeven vetbollen. Welke caloriebom vinden vogels het lekkerst?

iStock_kuifmees_Roots

Als de winter nadert en de oliebollenkramen hun luiken hebben geopend, duiken ineens ook de vetbollen op in winkels en speciaalzaken. Van supermarkt tot tuincentrum en van discounter tot benzinepomp: je struikelt er over de bollen in hun (vaak) groene netjes, die als ‘kassakoopje’ je aandacht proberen te trekken.

Roots wilde weten welke vetbol vogels het lekkerst vinden en testte zeven verschillende vetbollen die te koop zijn bij landelijke winkelketens. We hingen vijf blind genummerde setjes van zeven stuks twee weken op in vijf verschillende tuinen in stedelijke en landelijke gebieden en veranderden af en toe de volgorde zodat het geen verschil uitmaakte welke bol het dichtst bij struiken of takken hing. De smulfactor (opgegeten volume per bol) bepaalde uiteindelijk de plek in deze top 7.

 

vetbollentestlogoBeste bol, beste koop

De vetbol met de hoogste smulfactor (81 procent) is de  Vetbol original van CJ Wildlife (Vivara). De beste koop is volgens Roots de Mezenbol Best for your friend, die onder meer bij de Jumbo en Ranzijn te koop is.

De complete test vind je in het januari-nummer van Roots die vanaf donderdag 18 december in de winkel ligt. Je kunt het nummer ook online bestellen, dan krijg je het zonder verzendkosten thuisgestuurd.

 

Foto: Kuifmees op vetbol (iStock)

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws