De val van de muur voor trekvissen

Daniël Mulder

19 November 2014 .

De Afsluitdijk blijft niet langer een onneembare muur voor vissen die trekken tussen zoet en zout water. Voor 55 miljoen euro wordt een gat in de dijk gemaakt om een zogenoemde vismigratierivier aan te leggen. Vissoorten als glasaal en zalm kunnen straks eenvoudig heen en weer trekken tussen de zoute Waddenzee en het zoete IJsselmeer.

driedoornige stekelbaars_Piet Spaans

Driedoornige stekelbaars (Foto: Wikipedia / Piet Spaans)

Trekvissen, die voor hun voortplanting afhankelijk zijn van zoet water, stuiten bij de Waddenzee op een muur in de vorm van de Afsluitdijk. Alleen de allersterkste vissen lukt het om via de spuisluizen, die zoet water lozen in de Waddenzee, het IJsselmeer te bereiken. Zwakke zwemmers als glasaal, spiering en driedoornige stekelbaars lukt dat nauwelijks.


Door de aanleg van de mismigratierivier, die een lengte heeft van vier kilometer en vele kronkels telt waardoor de stroomsnelheid laag is, kunnen vissen rustig het zoete water bereiken. Bij deze doorgang komt een educatief centrum waar natuurtoeristen door glas naar de voorbij trekkende vissen kunnen kijken. Hoe de vismigratierivier precies werkt, dat laat dit filmpje mooi zien.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws