De winaars van de IGPOTY wedstrijd 2024!

René Alblas

2 February 2024 .

De IGPOTY wedstrijd is voluit de International Garden Photographer Of The Year wedstrijd. Het leuke van deze internationale fotowedstrijd is dat er naast gecultiveerde tuinen ook ruimte is voor echt natuurbeeld. Vandaag zijn de winnaars bekend gemaakt en Roots kreeg de primeur. We mogen 6 schitterende winnende beelden tonen!

6 winnaars van de IGPOTY wedstrijd:

Molly Hollman (Verenigd koninkrijk) – Knoopkruid

Eervolle vermelding

De fotograaf fotografeerde deze bloem in haar eigen tuin. In de computer voegde ze er een onscherpe versie van dezelfde bloem aan toe, deze twee foto’s legde ze over elkaar met deze sfeervolle plaat als resultaat.

Lloyd Lane (Verenigd koninkrijk) – Halkidiki Heaven

Eervolle vermelding

De fotograaf maakte deze foto in Sithonia op Halkidiki in Griekenland. Hij wist precies het juiste moment vast te leggen toen de zon door een gaatje in de wolken scheen. Deze foto is samengesteld uit meerdere over elkaar heen gelegde opnames met steeds een andere sluitertijd. Deze techniek heet bracketing.

Barry Webb (Verenigd koninkrijk) – Slijmzwammen trio

Eervolle vermelding

De fotograaf maakte deze foto in Buckinghamshire. Hij vond de zwammen op een dennenstam, hij gebruikte een 90 millimeter macrolens met een (2x) converter. Ook hier is bracketing toegepast. De foto bestaat uit meerdere samengevoegde opnames, ieder met een andere scherpstelling. Dit was nodig om de 2 millimeter grote zwammen mooi scherp in beeld te brengen.

Piotr Grochala (Polen) – In het herfstbos

Eervolle vermelding

De fotograaf maakte deze foto in de Beskiden, een gebergte in Polen (onderdeel van de Karpaten). We zien op deze plaat een beukenbos in herfstsfeer.

Fernando Avanka (Sri Lanka) – Hmm lekker

Winnaar categorie Wildlife in de tuin.

Op een bewolkte middag zag de fotograaf verschillende grondeekhoorns in het groene gras bewegen, spelen en eten. Hij was al maanden bezig met dit project en hoopte op deze dag echt iets bijzonders te kunnen maken. Deze keer had hij geluk, hij bevond zich op de juiste plek om het diertje perfect in beeld te kunnen brengen. Staande op zijn achterpoten, knabbelend aan een graszaadje, leek het alsof de eekhoorn bij zichzelf dacht: hmm dit smaakt lekker. Eindelijk had Avanka de foto gemaakt die hij graag wilde.


Pepe Badia Marrero (Spanje) – Loerend in de schaduw

Eervolle vermelding

De fotograaf maakte deze foto in het Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac Natuur reservaat, bij Barcelona.

Hij ontdekte deze spin in een gat van een holle boom. Met een donkere paraplu en een klein flitslichtje wist hij een bijzondere sfeer te creëren waabij de (eigenlijk volstrekt ongevaarlijke) spin iets angstaanjagends heeft gekregen. Hij gebruikte een afstandsbediening om de spin niet te verstoren.

Meer winnaars zien? Kijk dan op de site van de IGPOTY.

Zin om zelf ook eens mee te doen? Je kunt nu insturen voor de nieuwe IGPOTY wedstrijd.

Natuurlijk kun je ook gewoon meedoen aan de Grote Roots Natuurfotowestrijd 2024.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie