De wisenten mogen blijven

redactie

12 March 2012 .

Het gaat goed met de wisenten op het Kraansvlak, in de duinen bij Overveen. In 2007 startten ARK natuurontwikkeling en de eigenaar van het gebied (PWN) het wisentenproject in de duinen. Het idee was om deze imposante dieren, die tot 1927 nog in het wild in Europa voorkwamen, te herintroduceren. In 2007 zijn er drie Poolse dieren losgelaten in het gebied, in 2008 zijn er nog drie bijgeplaatst. Inmiddels lopen er vijftien wisenten bij Overveen.

Er is dus reden voor optimisme en het project is dan ook verlengd tot 2017. Ondertussen worden de dieren verder geobserveerd. Wat betekent hun aanwezigheid voor de natuur en hoe is hun omgang met bezoekers? Als er een duidelijk antwoord is op deze vragen zullen de wisenten mogelijk ook op andere plekken in Nederland worden geplaatst.

Voor nu krijgen de wisenten -als dank voor hun prettige aanwezigheid- alvast 50 hectare extra leefgebied in de duinen bij Overveen. Dat is goed nieuws voor de dieren, maar minder leuk voor de bezoekers die nu nog langer moeten zoeken om de dieren te vinden.

 

Foto: Ruud Maaskant

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws