De wolf verblijft ongezien in Nederland

René Alblas

17 January 2018 .

Al een paar jaar is Nederland in de ban van de wolf. Dat hij zou komen was zeker, maar wanneer en hoe, was nog de vraag. Ondertussen zijn er al een aantal waarnemingen in het oosten van Nederland geweest.

Nu blijkt dat een uit Duitsland afkomstige vrouwtjeswolf de afgelopen maand (nagenoeg) permanent in Nederland is geweest. De tweejarige dame deed daarbij de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland aan en pakte ook nog een stukje Noord Brabant mee. Uiteindelijk is het dier naar Vlaanderen gegaan.

de wolf

Foto: Vincent Munier

Het is bijzonder dat het dier zo weinig is waargenomen, want in de kale winterse bossen kan het dier zich niet zo makkelijk schuilhouden. Toch is dat gelukt. En het blijkt dus dat veel menselijke aanwezigheid en het gebrek aan wilde natuur uiteindelijk geen belemmering vormen voor de wolf. Het dier verplaatst zich vooral ‘s nachts en kan dan wel zo’n 50 kilometer afleggen.

De patou of Pyreneese berghond (foto Vincent Munier)

Patou

Experts geven aan dat de Duitse wolven op zoek zijn naar een nieuw territorium om zich te vestigen. Door de flinke hoeveelheid wolven bij de oosterburen is er behoefte aan een nieuwe plek. Als er een wolvenpaar besluit zich te vestigen in Nederland zullen we ook meer te maken gaan krijgen met aanvallen op vee. Daarvoor kunnen maatregelen genomen worden met schrikdraad en kuddewaakhonden. Met deze honden is in andere landen, zoals Frankrijk, redelijk succes geboekt. Het gaat dan om Pyreneese berghonden, ook wel patou genoemd.

Hier kun je meer lezen over een Duits wolvenbezoek aan Nederland.

Lees hier over de Italiaanse fotograaf Bruno d’Amicis en zijn ervaring met wolven.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws