De zon op je dak

redactie

22 June 2012 .

Overweeg je om zonnepanelen op je dak te plaatsen? Dan is nu het goede moment! Vanaf 1 juli geeft de overheid weer subsidie op deze schone energiebron. De subsidie is 15% van het aankoopbedrag, met een maximum van 650 euro. Een gemiddelde installatie kost 3500 euro en verdient zich (dankzij de subsidie) in zo’n 10 jaar terug.

Het blijft lastig kiezen, wat zijn nu de beste panelen? Onder druk van China is de prijs de laatste jaren flink gedaald, maar is het een goed idee om ‘made in China’ op je dak te leggen?

Het blijkt dat niet alle zonnepanelen even milieuvriendelijk geproduceerd worden. Sommige Chinese producenten hebben in het verleden zelfs allerlei giftige stoffen in de panelen verwerkt. Dat is inmiddels wel veranderd en er zijn ook bonafide Chinese producenten. Een Amerikaans onderzoeksbureau publiceert jaarlijks een onderzoek naar de milieuvriendelijkheid van zonnepanelen, dat geeft iets meer inzicht in deze onoverzichtelijke markt.

Het is in ieder geval een goed idee om je te verdiepen in het merk dat je overweegt aan te schaffen. First Solar uit de VS, het Noorse REC en het Duitse Solarworld geven op hun site een goede uitleg over de milieuvriendelijkheid van hun productie.

En als, na lang wikken en wegen, de panelen dan uiteindelijk op je dak liggen, hoef je alleen nog maar te hopen op veel zon.

Foto: REC solar

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws