Dier van de maand: nachtzwaluw

redactie

12 July 2013 .

Ze jagen bij schemering op nachtvlinders, kevers en vliegen. En ze maken een ratelend geluid, goed te horen op zwoele augustusavonden. Kijk deze maand uit naar de nachtzwaluw.

2013_08_nachtzwaluw

Vooral op zwoele, windstille avonden hoor je op heidegebieden met verspreid staande bomen en jonge boomaanplant al van ver zijn aparte, snorrende geluid: een ratelend ‘rrrrr-urrrr-rrr’ dat minutenlang kan aanhouden. De grootste kans om de nachtzwaluw te zien heb je wanneer hij vliegt, dat is vooral in de schemering als hij op jacht gaat naar insecten, zoals nachtvlinders, kevers en vliegen. Hij is iets kleiner dan een torenvalk, met lange vleugels.

 

Overdag rust de nachtzwaluw zittend in de lengte (dus niet dwars) op een tak, waarbij hij door zijn schutkleur niet opvalt. Nestelen doet hij in een ondiep kuiltje op de grond, vaak verscholen tussen dode takken. Het aantal broedparen is recent gegroeid doordat op heidevelden weer stuifvlaktes worden gecreëerd en jong bos ontstaat, zoals op de Sallandse Heuvelrug en Veluwe.

 

 

Foto: Wikipedia

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws