Babynieuws: zwart neushoorntje geboren in Blijdorp

Marloes Blom

10 November 2020 .

zwarte neushoorn

Na een draagtijd van liefst 450 dagen is in Diergaarde Blijdorp een zwarte neushoorn geboren. Mama neushoorn Naima beviel rap en het kleintje stond na 20 minuten al op zijn pootjes. Een bijzonder verjaardagscadeau voor papa neushoorn Vungu.

Driemaal een primeur voor Blijdorp

In 1960 verwelkomde de Rotterdamse dierentuin voor het eerst een klein zwart neushoorntje – een landelijke primeur. In 2017 volgde baby nummer twee toen moeder Naima haar eerste kleintje kreeg, dochter Mara. Bekijk hier de vlogs over de (aanstaande) bevalling en de geboorte.

En in 2020 is het een …. jongetje

De tweede bevalling van moeder Naima werd live gestreamd – de beelden zijn inmiddels ruim 400.000 keer bekeken meldt Blijdorp. Zondagavond 8 november om 22.25 uur beviel ze van een gezond klein mannetje. Heb je de bevalling gemist? Hieronder kijk je de beelden terug en zie je hoe Mara’s broertje zijn eerste (wankele) stapjes zet…

Benieuwd hoe ‘t nu met het kleintje gaat? Kijk hier live mee in de kraamstallen.

Betere tijden voor de zwarte neushoorn

Pak ‘m beet 2500 zwarte neushoorns leefden er nog maar in de jaren ’90. De soort werd ernstig bedreigd door verlies van leefgebied en illegale jacht. Daarom startte WWF in 2003 met het ‘Black Rhino Range Expansion Project‘ (BRREP). Met succes: door sommige neushoorns te verplaatsen naar andere gebieden realiseerden ze dertien populaties in Zuid-Afrika. Anno 2020 zijn er zo’n 5600 zwarte neushoorns.

Twee zwarte neushoorns en een kudde giraffes in Kenia. Foto: iStock.

Meer lezen

BEELDEN: WEBCAM BLIJDORP (HEADER) | iSTOCK

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren