Doe je mee aan de Nationale Bijentelling?

Paul Bohre

13 April 2021 .

A bee taking flight from a cornflower.

Komend weekend is weer de Nationale Bijentelling! Zet 17 en 18 april alvast in je agenda en kom in actie voor de wilde bij.

 

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

 

Doe je mee met de Nationale bijentelling?

Deelnemers aan de Nationale Bijentelling zoeken naar bijen en hommels in een gemeenschappelijke tuin in Rijswijk. Foto Marten van Dijl/Naturalis

 

130.000 bijen in 2020

In 2020 deden ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks het koude en bewolkte weer – dat weekend ruim 130.000 bijen. “Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen”, aldus Biesmeijer. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.

 

Waarom bijen tellen?

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd.

Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis.

Doe je mee met de Nationale bijentelling?

Aardhommel op een zonnebloem, we hopen allemaal op een zomer vol zoemers. Foto Paul Bohre

 

Nationale Bijenteling: tel mee!

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien algemeenste soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Ook kun je alvast oefenen voor de Bijentelling, ‘bijles nemen’, via spelletjes en leuke activiteiten. Doe bijvoorbeeld 15 april mee aan Naturalis Live en stel je vraag aan een bijen-expert!

Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. We nemen je op deze site stap voor stap mee bij het herkennen van de 16 bijensoorten die je in je tuin kunt tegenkomen. Hier geef je je op voor de telling.

 

In het Roots meinummer komt een prachtig tien pagina groot artikel te staan over wilde bijen en verwilderde honingbijen. Dit nummer is vanaf 22 april te koop via de webshop, en zonder verzendkosten als je ‘GRATIS’ vermeld bij de kortingscode.

Er zijn ongeveer 360 soorten bijen in Nederland, waaronder ook bijen die in het zand leven!

 

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren