Nationale Bijentelling: tel de bijen in je eigen tuin

Daniël Mulder

14 April 2020 .

Nederland Zoemt houdt op zaterdag 18 en zondag 19 april voor de derde keer de Nationale Bijentelling. Een evenement waaraan iedereen kan meedoen, ook als je weinig van bijen weet.

Het gaat al langere tijd niet zo goed met alle bijensoorten in Nederland. Om de exacte stand van zaken in kaart te brengen organiseert Nederland Zoemt deze telling. Zij willen graag weten waar ze wonen en met hoeveel ze zijn zodat we ze beter kunnen helpen.

bijentelling

Foto: Richard Bonthuis

Meedoen

Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. De site neemt je stap voor stap mee bij het herkennen van de 20 bijensoorten die je half april in je tuin kunt tegenkomen. Op de site van Nederland Zoemt kun je een handig bijengidsje downloaden.

Waarom zijn bijen zo belangrijk?

Met de Nationale Bijentelling organiseert Nederland Zoemt een jaarlijks terugkerend onderzoek, uitgevoerd door burgers, waarmee wetenschappers inzicht krijgen in de trends van bijenpopulaties in Nederland. Met deze informatie kunnen de bijna 360 wilde bijensoorten, waarvan ruim de helft bedreigd is, beter worden geholpen. Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen wordt bestoven door bijen en andere insecten. Daarnaast zijn bijen voedsel voor vogels en zorgen ze ook voor de voortplanting van wilde planten.

Zo werkt de Bijentelling

Ga naar de site van Nederland Zoemt en downloadt het telformulier. Zoek vervolgens een goede telplek. Dat kan je eigen tuin zijn, of misschien ken je iemand met een bloemrijke tuin. Ook op je balkon kun je tellen!

Tel op 18 of 19 april een halfuur de bijen in de tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig – of in ieder geval droog – moment. Alvast oefenen? Download het Telformulier dan alvast. Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Uitgeteld? Geef dan jouw resultaten door.

Nationale Bijentelling in 2019

Benieuwd naar het succes van de Nationale Bijentelling in 2019? Hier vind je de uitslag. Je kunt op de site van Nederland Zoemt ook allerlei tips vinden om je tuin bijvriendelijk te maken.

Bijentelling

Foto: A.C van Ruiten

Lees hier nog meer over hommels en bijen

  • Kunnen hommels of bijen een plant leegzuigen?
  • Lees het interview met hommelprofessor Dave Goulson.

Foto header: Thea de Ruijter

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws