Drentse patrijzen geïnventariseerd

René Alblas

8 December 2017 .

De provincie Drenthe heeft in samenwerking met de Werkgroep Grauwe Kiekendief de afgelopen tijd een nauwkeurige telling van patrijzen georganiseerd. Hiervoor zijn 48 vrijwilligers getraind die de hele provincie, in de schemerperiode hebben afgestruind. Alle fazanten reageren sterk op het roepende geluid van een patrijzenmannetje, met name in de schemer.  Daarom werd dit geluid regelmatig afgespeeld tijdens de telling om zo de reagerende patrijzen te kunnen tellen.

De patrijs wordt bedreigd door grootschalige landbouw en de geschatte aantallen van de nog resterende patrijzen waren dan ook zeer laag. Er werd geschat dat er nog zo’n 250 broedparen zouden leven in de provincie. Maar dat blijkt mee te vallen. Uit de recente telling blijkt dat er nog zo’n 470 broedparen leven in Drenthe.

Levensvoorwaarden voor patrijzen

Voldoende voedsel (insecten) en voldoende schuilplekken zijn een belangrijke voorwaarde voor de patrijs. Bloemrijke akkerranden en weidebegrenzingen met bomen en struiken maken het gebied leefbaar voor de patrijs. Uit Duits onderzoek blijkt dat hoe breder de bloemrijke akkerrand is, hoe meer kans van slagen de patrijs heeft.

Patrijs, foto Niels Kooyman

 

patrijzen

Met behulp van een geluidsapparaat werd geteld in de schemer, foto RTV Drenthe

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws