Duurzame dinsdag – De Groene Pagina

Adinda van Kuijk

1 September 2020 .

1 september, de eerste dinsdag van september, is het duurzame dinsdag. Dit is een jaarlijks terugkerende dag waarop duurzaamheid centraal staat in Den Haag. De regering neemt een koffertje met honderden duurzame ideeën en initiatieven in ontvangst. De beste ideeën kunnen rekenen op ondersteuning om het initiatief waar te maken.Op duurzamedinsdag.nl kun je zien welke ideeën er zijn ingediend. Ook kun je zelf alvast een inzenden voor volgend jaar. Het maakt hierbij niet uit wat voor idee het is of hoever het is uitgewerkt, zolang het maar bedoeld is om te verduurzamen! Hieronder vind je De Groene Pagina uit ons huidige septembernummer.

Schone lei

De zomervakantie is weer voorbij, tijd om weer naar school of werk te gaan. Als je er even bij stilstaat kun je ook deze stap milieuvriendelijk maken, zeker wanneer je kind voor het eerst naar de middelbare school gaat of als je zelf op het werk met een schone lei wilt beginnen. Waar we ‘vroeger’ stapels lege schriften kochten, kun je nu kiezen voor een duurzaam alternatief: het herbruikbare notititeboek. Dit is een notitieboek met een soort whiteboard-pagina’s die je kunt beschrijven met een speciale uitwisbare pen. Er zijn verschillende merken op de markt:

  • Greenbook (ourgreenstory.nl/greenbook): stel je eigen notebook samen met
    verschillende pagina-ontwerpen, zoals diverse planners, to do lijsten, lijntjes of
    ruitjes.
  • Correctbook (correctbook.nl): een no-nonsense variant, maar wel met heel veel vrolijk gekleurde opties voor de kaft.
  • Bambook (bambook.org): stijlvolle bamboe kaft en een breed assortiment in
    formaten, zelfs A3.

De oorsprong…

…van het woord ‘duurzaamheid’ komt uit de bosbouw. Het werd al in de 17e eeuw gebruikt en betekende dat er slechts zoveel van een bos werd gekapt voor gebruik, dat het bos er niet onder leed. Inmiddels heeft het in de afgelopen decennia een veel bredere betekenis gekregen, maar de basis is hetzelfde: geen schade toebrengen aan de aarde met je levensstijl.
Bron: De Bosatlas van de Duurzaamheid

Groene podcast

Marieke van den Berg, oprichter van The Green Girls Club, en Bruna slaan de handen ineen voor een podcastserie over duurzaam leven. Door diverse interviews maak je kennis met een enorm scala aan manieren waarop je nét iets duurzamere keuzes kunt maken dan je gewend bent. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn groene keuzes maken met je portemonnee, duurzame keuzes maken op je werk, en de keuze voor een kind tijdens de klimaatcrisis.
De serie is te vinden op Spotify: bit.ly/greengirlsclub.

Wil je nog meer tips? Wij delen er hier drie die je direct kunt toepassen!

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws