Eekhoorns op vrijersvoeten

Paul Bohre

27 December 2023 .

Rode eekhoorn maakt grote sprong

Wie dacht dat eekhoorns de hele winter slapen, heeft het mis. Sterker nog: ze zijn juist nu actief. Het is paartijd en eekhoorns gaan geregeld op vrijersvoeten, op zoek naar vrouwtjes. Je maakt in deze tijd daarom extra kans om ze te zien.

Van december tot begin maart zijn eekhoorns extra actief. Het mannetje gaat namelijk op vrijersvoeten en probeert de vrouwtjes in de buurt het hof te maken. Het eekhoornvrouwtje neemt het er goed van. Want hoewel ze maar op een tot twee dagen echt vruchtbaar is, laat ze zich gedurende de hele periode door de buurmannen versieren. Op het moment suprème komen alle eekhoornmannen uit de wijde omtrek op haar geur af, waarmee ze haar territorium gemarkeerd heeft. Het moet raar lopen wil het dan nog niet bevrucht zijn.

Eekhoorn
Eekhoorns eten ‘s winters geregeld van hun eerder zelf aangelegde voorraad. Foto: Erik Willaert

Eekhoorns op vrijersvoeten

En hoewel ze in eerste instantie zogenaamd wat geïrriteerd reageert op het machogedrag van de heren, laat ze zich uiteindelijk toch overhalen. Ze gaat met de stoerste van het stel kort samenwonen in haar favoriete nest. Na de paring houdt vader eekhoorn het al gauw voor gezien en vertrekt. Na een draagtijd van ongeveer vijf weken worden de drie tot vijf jongen naakt en blind in het kraamnest geboren. Na drie weken zijn ze volledig behaard, terwijl de oogjes pas na 30 dagen opengaan. De jongen worden een week of tien door de moeder gezoogd en verzorgd. Daarna verlaten ze het nest. Ze zijn dan bijzonder speels en klimmen in spiraalvorm om de boomstam heen. De zelfstandige, jonge eekhoorns blijven vaak nog maandenlang in de buurt van het ouderlijk nest.

Eekhoorn
Kenmerkend eekhoornspoor in de sneeuw. Foto: Paul Böhre

Kijktips

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws