Een damhert in je tuin

redactie

28 September 2011 .

Er leven te veel damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, en dat is een probleem. Zwervende dieren veroorzaken overlast in omliggende gemeenten en vormen een gevaar voor het verkeer.

 

In de Amsterdamse Waterleidingduinen leeft de grootste populatie damherten van Nederland. Hun aantal wordt geschat op minimaal 1.500 dieren. De afgelopen jaren komen er klachten binnen vanuit de omliggende gemeenten Zandvoort, Bloemendaal en Noordwijkerhout, en niet over enkele dieren maar over hele roedels herten. Behalve vraatschade op de bloembollenvelden worden tuinen leeggegeten en borders omgewoeld op zoek naar bloembollen. Herten worden regelmatig gezien langs de wegen tot op het Raadhuisplein van Zandvoort.

In juni 2011 heeft de Gemeenteraad van Amsterdam (Amsterdam is eigenaar van de Waterleidingduinen) besloten dat eerst het hele gebied wordt omheind door een hek, behalve de zeereep. Daarna zal gekeken worden of dit afdoende helpt tegen uitspringende damherten. Om het gebied te ontsluiten voor planten en dieren wordt in 2013 een natuurbrug gebouwd over de Zandvoortse Laan. Ook de herten kunnen dan veilig van de Waterleidingduinen naar het nationale park Zuid-Kennemerland lopen, en andersom.

In Roots van oktober vind je een uitgebreid verhaal over de problemen rond de damherten. Maar uiteraard belicht Roots in deze reportage ook de schoonheid van deze dieren.

 

(Foto: Paul Bohre)

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws