Een heel klein beetje goed nieuws voor de walvis

redactie

9 July 2012 .

De afgelopen week vond de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) plaats.  Al jaren geleden besloot deze commissie dat het vangen van walvissen verboden is. Maar….er zijn uitzonderingen. Alaska, Groenland, IJsland, Noorwegen, Rusland en Japan halen jaarlijks wel deze reuzen van de zee naar boven. Deels is dat om folkloristische redenen (de Inuits in Alaska, Groenland en Rusland deden dat nou eenmaal al eeuwenlang), deels oms zogenaamde wetenschappelijke redenen (Japen zegt de dieren te vangen voor de wetenschap, terwijl de consumptie van walvisvlees in dat land enorm groot is).

Greenpeace en andere milieuorgansiaties hoopten dat het IWC congres van vorige week  een stap in de goede richting zou zetten en minder walvisvangst zou toestaan. Dat is helaas niet echt gelukt. Er is zelfs een nieuw walvisvangend land bijgekomen: Zuid Korea. Ook een voorstel van Brazilië en Argentinië om een derde reservaat te creëren in de oceaan -er bestaan reeds twee plekken waar absoluut niet gevist mag worden- haalde het niet.

Toch zijn er twee lichtpuntjes: Groenland moet eind 2012 gaan stoppen met de walvisvaart en wereldwijd neemt de consumptie van walvisvlees wel af.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws