Eerste hulp bij zeehonden ja/nee?

Paul Bohre

10-03-2022 00:00:00

Vorig weekend lag er ineens een jonge zeehond op het strand bij Camperduin. Het gaat goed met de zeehonden in de Noordzee en dus zien we ze ook steeds vaker op de (drukke) stranden. De vraag reist dan op: moet je zo’n dier laten liggen of eerste hulp bij zeehonden bieden?

Twee weken geleden kreeg ik via de vogelapp groep van de Vogelwerkgroep Alkmaar een berichtje door dat er een jonge zeehond op het strand lag bij Camperduin. Omdat ik toch in de buurt was, reed ik er ook even heen. Altijd leuk voor een foto. Het dier lag lekker te zonnen, blafte af en toe naar een iets te opdringerige hond, maar leek zich verder niet veel aan te trekken van de er langs wandelende mensen. Die natuurlijk allemaal even stil bleven staan, meestal om een foto te maken. Gelukkig hielden de meeste mensen netjes afstand. Wat is eigenlijk het protocol in dit soort gevallen? Op de site van Ecomare vind je deze info.

Eerste hulp bij zeehonden ja/nee?

Zonnende jonge zeehond op het strand bij Camperduin. Foto Paul Bohre

Eerste hulp bij zeehonden ja/nee?

  • Je blijft op verrekijkerafstand van de zeehond.
  • Je houdt honden aan de lijn en ver van het dier. (Dit gebeurde hier dus absoluut niet….)
  • Je belt, als je je zorgen maakt over het welzijn van de pup, 144 of naar Ecomare via 0222-317741.

Laten liggen

Niet elke jonge zeehond heeft hulp nodig. Het dier op het strand bij Camperduin was geen pup. Op Texel zelf beoordelen de dierverzorgers van Ecomare eerst de situatie voor ze besluiten of ze een pup meenemen naar de opvang. Ze kijken naar de toestand van het dier, naar de waarschijnlijkheid dat de moeder ervoor zorgt, naar de plek waar hij ligt. Als ze inschatten dat de moeder terug zal komen om de pup te zogen of, als de zoogtijd voorbij is, dat de zeehond voor zichzelf kan zorgen, dan laten ze hem liggen. Ze komen wel regelmatig controleren hoe het met het dier gaat. De zeehond wordt dan met een kleur gemarkeerd, zodat bekend is dat het dier gezien is en onder observatie wordt gehouden. Buiten Texel gebeurt dit door zeehondenwachters van de andere opvangcentra.

Tip: maak een filmpje van het dier zodat verzorgers het geval ook op afstand kunnen beoordelen.

Verlaten door moeder

Uit onderzoek is bekend dat zeehondenmoeders hun jong soms langdurig alleen laten. Het volwassen dier gaat dan jagen en komt vanzelf terug naar het jong. Dit gebeurt met name bij grijze zeehonden, omdat de pups van deze soort de eerste weken niet te water gaan. Ook na de zoogtijd liggen pups nog dagenlang op het droge. De moeder heeft het jong dan al verlaten en de pup teert in op zijn vetreserves. Na de zoogtijd van een maand is het jong zo verzadigd door de moddervette zeehondenmelk, dat het een tijd duurt voor zijn behoefte aan eten groot genoeg wordt dat hij op jacht gaat. Pas als de honger gaat knagen, begint de zeehond met jagen.

Beoordelen door professionals

De dierverzorgers van Ecomare en de zeehondenwachters die in de rest van Nederland actief zijn, kunnen beoordelen of een jonge zeehond opgevangen moet worden. Als het dier geen hulp nodig heeft, is het veel beter hem te laten liggen. Zo wordt een pup niet onnodig wees gemaakt en zoekt de moederzeehond niet tevergeefs naar haar jong. Vorig jaar zijn daar nog borden geplaatst met gedragsregels om de zeehonden te beschermen. Daar stond onder andere op dat honden niet los mogen lopen. Jammer genoeg zijn de borden nu weg.

Geval bij Camperduin

Zeehonden in de zogenaamde ‘banaanhouding’, zijn gezonde zeehonden. Ze zijn meestal alert en komen naar het strand om op adem te komen. Dat was hier bij Camperduin blijkbaar ook het geval. Hoe meer rust het diertje heeft, hoe groter de kans dat het gewoon verder kan leven in onze mooie, bijzondere Noordzee en niet naar een zeehondenopvang hoeft. Jaag het dier niet terug de zee in, want ze rusten niet voor niets uit op het strand. Houd afstand en geniet.

Foto’s: Paul Bohre

Recente Editie


Meer Nieuws