Eerste hulp bij zeehonden ja/nee?

Paul Bohre

17 juli 2023 .

Vorige week lag er ineens een jonge zeehond op het strand bij Camperduin. Het gaat goed met de zeehonden in de Noordzee en dus zien we ze ook steeds vaker op de (drukke) stranden. De vraag rijst dan meteen: moet je zo’n dier laten liggen of eerste hulp bij zeehonden bieden?

Afgelopen donderdag wandelde ik samen met mijn vrouw aan het eind van de middag over het strand bij Camperduin. Daar is tegenwoordig een deel afgezet voor strandbroeders. In dat deel bevindt zich een stukje rustig strand en jonge duintjes. Terwijl we over het vrijwel verlaten strand richting noord lopen, zien we ineens een jonge zeehond vanaf het groene strand richting de zee kruipen. Hij is echt klein, een pup, maar ziet er fit uit. Wij gaan rustig zitten om te kijken wat hij gaat doen. Uiteindelijk besluit het jonge dier terug te keren naar het strand en gaat lekker liggen rollen in het zand. “Is dit normaal?”, vraagt mijn vrouw. “Moeten we niet bellen of dit dier opgehaald moet worden door de zeehondenopvang?” Wat is eigenlijk het protocol in dit soort gevallen vraag ik mezelf ook af? We checken de site van Ecomare op Texel.

Eerste hulp bij zeehonden ja/nee?
Zonnende jonge zeehond op het strand bij Camperduin. Foto: Paul Böhre

Eerste hulp bij zeehonden ja/nee?

  • Je blijft op verrekijkerafstand van de zeehond. Check hoe het dier erbij ligt.
  • Houdt honden aan de lijn en ver van het dier.
  • Je belt, als je je zorgen maakt over het welzijn van de pup, op Texel naar Ecomare via 0222-317741. Buiten Texel bel je naar de Stichting ReddingsTeam Zeedieren via 06-83431459 als je je zorgen maakt over de pup. Maak eventueel een filmpje. Bij noodgevallen 144.

Laten liggen

Niet elke jonge zeehond heeft hulp nodig. Het dier op het strand bij Camperduin was een vrij grote pup. Op Texel zelf beoordelen de dierverzorgers van Ecomare eerst de situatie voor ze besluiten of ze een pup meenemen naar de opvang. Ze kijken naar de toestand van het dier, naar de waarschijnlijkheid dat de moeder ervoor zorgt, naar de plek waar hij ligt. Als ze inschatten dat de moeder terug zal komen om de pup te zogen of, als de zoogtijd voorbij is, dat de zeehond voor zichzelf kan zorgen, dan laten ze hem liggen. Ze komen wel regelmatig controleren hoe het met het dier gaat. De zeehond wordt dan met een kleur gemarkeerd, zodat bekend is dat het dier gezien is en onder observatie wordt gehouden. Buiten Texel gebeurt dit door zeehondenwachters van de andere opvangcentra.

Tip: maak een filmpje van het dier zodat verzorgers het geval ook op afstand kunnen beoordelen.

Verlaten door moeder

Uit onderzoek is bekend dat zeehondenmoeders hun jong soms langdurig alleen laten. Het volwassen dier gaat dan jagen en komt vanzelf terug naar het jong. Dit gebeurt met name bij grijze zeehonden, omdat de pups van deze soort de eerste weken niet te water gaan. Ook na de zoogtijd liggen pups nog dagenlang op het droge. De moeder heeft het jong dan al verlaten en de pup teert in op zijn vetreserves. Na de zoogtijd van een maand is het jong zo verzadigd door de moddervette zeehondenmelk, dat het een tijd duurt voor zijn behoefte aan eten groot genoeg wordt dat hij op jacht gaat. Pas als de honger gaat knagen, begint de zeehond met jagen.

Beoordelen door professionals

De dierverzorgers van Ecomare en de zeehondenwachters die in de rest van Nederland actief zijn, kunnen beoordelen of een jonge zeehond opgevangen moet worden. Als het dier geen hulp nodig heeft, is het veel beter hem te laten liggen. Zo wordt een pup niet onnodig wees gemaakt en zoekt de moederzeehond niet tevergeefs naar haar jong. Vorig jaar zijn daar nog borden geplaatst met gedragsregels om de zeehonden te beschermen. Daar stond onder andere op dat honden niet los mogen lopen. Jammer genoeg zijn de borden nu weg.

Zeehonden pup

Geval bij Camperduin

Zeehonden in de zogenaamde ‘banaanhouding’, zijn gezonde zeehonden. Ze zijn meestal alert en komen naar het strand om op adem te komen. Dat was hier bij Camperduin blijkbaar ook het geval. Hoe meer rust het diertje heeft, hoe groter de kans dat het gewoon verder kan leven in onze mooie, bijzondere Noordzee en niet naar een zeehondenopvang hoeft. Jaag het dier niet terug de zee in, want ze rusten niet voor niets uit op het strand. Houd afstand en geniet.

Foto’s: Paul Böhre


Meer Nieuws