Steeds meer grijze zeehonden in de Waddenzee

Marloes Blom

7 July 2023 .

grijze zeehond

Foto Edwin Giesbers

De gewone zeehond heeft het zwaar in de Nederlandse Waddenzee, zo kopt de NOS vandaag, zich baserend op onderzoek van Wageningen Marine Research. Goed nieuws over zeehonden is er gelukkig óók. Het aantal volwassen grijze zeehonden én het aantal pups van grijze zeehonden groeit in het gehele Waddenzeegebied. Dat concludeert een internationaal team van onderzoekers, van onder meer Wageningen Marine Research.

Elk jaar tellen onderzoekers het aantal grijze zeehonden in het Waddenzeegebied, inclusief het eiland Helgoland: het internationale “Grey Seal Surveys of the Wadden Sea and Helgoland” onderzoek. De zeehonden in de Waddenzee maken deel uit van een grotere Noordzeepopulatie; de meeste zeehonden daarvan worden geteld in Engeland en Schotland, aldus Wageningen Marine Research (WMR).

Lees ook:
Dit is het verschil tussen een grijze- en een gewone zeehond

Tellen tijdens de rui & het kraamseizoen, vanuit de lucht en te land

Men telt de zeehonden vanuit de de lucht (vanuit vliegtuigen en middels drones) en te land (de dieren op Helgoland). Tijdens die tellingen worden zowel de pups als de grijze zeehonden in de rui geteld. De pups worden geteld tijdens het kraamseizoen (van november tot januari), de volwassen dieren worden geteld in het hoogtepunt van hun rui (maart en april).

grijze zeehonden
De pups van de grijze zeehonden worden geteld in de kraamtijd. Foto: Marcel van Kammen

Meer volwassen grijze zeehonden

Onderzoekers tellen het aantal volwassen dieren tijdens de jaarlijkse rui omdat de zeehonden dan vaker op de zandbanken te vinden zijn. Daardoor geeft tellen tijdens de rui een meer representatief beeld van grijze zeehonden in het algemeen – inclusief die uit het Verenigd Koninkrijk, zo licht WUR toe. 10.544 volwassen grijze zeehonden werden daar dit jaar geteld, 18 procent meer dan vorig jaar.

De meerderheid (zo’n 70 procent) van de dieren werd geteld in de Nederlandse Waddenzee, tussen Den Helder en Terschelling. Vorig jaar nog was sprake van een daling in het aantal volwassen dieren. Dat was echter vermoedelijk een onderschatting, aldus WUR-onderzoekster Jessica Schop: vanwege jaarlijkse fluctuaties door externe factoren interpreteren wetenschappers tellingen over meerdere jaren.

Gemiddeld genomen groeide het aantal volwassen grijze zeehonden in de Waddenzee jaarlijks, gekeken naar de afgelopen vijf jaar, met 12 procent.

Het gaat goed met de grijze zeehond in de Waddenzee. Foto: Edwin Giesbers

Én meer pups van grijze zeehonden

Het aantal pups was, net als de volwassen dieren, gegroeid. Afgelopen kraamtijd telden onderzoekers 2.515 pups van grijze zeehonden – een toename van 15 procent. Verreweg de meeste pups werden gezien in de Nederlandse Waddenzee (57 procent van alle geboortes in het Waddengebied), aldus WMR. De meeste pups komen ter wereld ten westen van Harlingen, zo stelt WMR. 

De gemiddelde jaarlijkse groei in pups van grijze zeehonden in de Waddenzee, berekend over de afgelopen vijf jaar, komt daarbij op 13 procent.

Lees ook:
Natuurfotograaf Edwin Giesbers trotseert zware zeeën en snijdende winterkou om een bijzondere gebeurtenis mee te maken: de geboorte van grijze zeehonden. Op het onbewoonde eiland Düne, dat behoort tot het Duitse Noordzee-eiland Helgoland, valt hij met zijn neus in de boter. Lees hier zijn blog over babyzeehonden op Helgoland.

Een grijze zeehond en de pasgeboren (witte) pup. Foto: Edwin Giesbers

Foto bovenaan: Edwin Giesbers
Bron: Wageningen Marine Research (WMR)

Meer lezen/zien

Eerste hulp bij zeehonden: ja/nee
Wat een vraag: kunnen zeehonden blaffen?
Natuurshot: zeehonden chillen bij Den Helder

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws