Corfu (Griekenland): groene parel in de Ionische Zee

Marloes Blom

1 May 2024 .

Corfu

Corfu is het noordelijkste van de Ionische Eilanden. Het is ook het groenste Griekse eiland, vooral dankzij de rijke variatie in de plantenwereld, met onder meer bijna 40 soorten orchideeën. Vooral in de lente is het er prachtig als veel planten in bloei staan. Een prima manier om het eiland te verkennen is te voet, door de weelderige vegetatie, langs de goudgele zandstranden en over steile kusten, zoals natuurfotograaf Edwin Giesbers deed.

Corfu in Griekenland is al eeuwenlang geliefd bij bezoekers en reizigers. Gelegen in het kristalheldere water van de Ionische Zee is het eiland gebruikt als decor voor verhalen van onder meer Homerus en Skakespeare.

Corfu als vakantie-oord

Keizerin Elisabeth van Oostenrijk (alias Sisi) had hier haar zomerverblijf. En zelfs in de tijd van de Romeinen was Corfu al een geliefd vakantie-eiland. De Griekse naam voor Corfu is Kerkyra – net als die van de hoofdstad van het eiland – en komt uit de Griekse mythologie.

Hoewel het eiland slechts 62 kilometer lang is en op het breedste punt 28 kilometer breed, heeft Corfu op natuurgebied veel te bieden. Naast de rijke flora komen er meer dan 200 soorten vogels voor en 34 soorten reptielen en amfibieën.

Planteneldorado

Landschappelijk is Corfu heel gevarieerd en meer dan de moeite waard. Het noorden van het eiland is bergachtig, terwijl het zuiden meer vlak is. In het Orosgebergte ligt de Pantokrator, met 906 meter het hoogste punt van het eiland. In sommige jaren heeft de Pantokrator in de winter een kleine sneeuwkap. In het noordwesten ligt het Gyrosgebergte; de hoogste top is die van de Arakli, van 505 meter hoog. Het middendeel van Corfu is wat meer heuvelachtig.

Plantenliefhebbers kunnen volop genieten van de rijkdom aan planten op Corfu. Dankzij de regenval in de winterperiode gedijen er relatief veel plantensoorten. Een aantal soorten zal de Nederlandse reiziger bekend voorkomen, zoals het blauw parelzaad, omdat die bij ons als tuinplant wordt verkocht. De ware botanische juwelen onder de planten zijn orchideeën en daar vind je er op Corfu behoorlijk wat van.

Uitzicht op de groene heuvels van Corfu.
De bloemen van blauw parelzaad zijn in het begin paarsrood en verkleuren uiteindelijk naar diepblauw.

Prachtige orchideeënsoorten

De naam ‘orchidee’ is afgeleid van het Griekse woord orchis. De Griekse filosoof Theophrastus was – 300 jaar voor Christus – de eerste die het geslacht orchis beschreef. Je vindt op Corfu orchissoorten die bij ons zeer zeldzaam zijn, zoals de harlekijn. Deze tot 30 centimeter hoge orchis varieert in kleur van wit tot dieppaars. Of de ijle moerasorchis, met tweekleurige bloemen in violet-wit: een soort die bij ons is verdwenen, maar op Corfu gewoon langs de wandelpaden staat.

Harlekijn is een tot 30 centimeter hoge orchis, die in kleur varieert van wit tot dieppaars.

Corfu trail

Wandelen op het heuvelachtige Corfu, tussen olijfbomen en cipressen met af en toe een vergezicht op een eeuwenoud dorpje, over wandelpaadjes langs bloemenvelden of bij het Korissionmeer over duinen met uitzicht op het meer met flamingo’s is bepaald geen straf. Voor de fanatieke wandelaars is er de Corfu Trail: een langeafstandspad van 180 kilometer, gemarkeerd met gele bordjes en pijlen.

Het pad loopt over het hele eiland van zuid naar noord en vice versa. Toeristische stukken worden zoveel mogelijk vermeden; het pad meandert door landelijk gebied, over ruige voetpaden, door natuurgebieden en zand- of kiezelstranden en langs ruige kustlijnen. De Corfu Trail is ooit ontwikkeld door een Britse vrouw die al meer dan 35 jaar op Corfu woont. Zij knoopte oude ezel- en wandelpaden aan elkaar tot een bijzonder en indrukwekkend langeafstandspad.

Meer over Corfu lees je in Roots mei, nu verkrijgbaar in de winkels, en eenvoudig te bestellen via de webshop.

Meer reisinspiratie

Tekst en foto’s: Edwin Giesbers


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws