Vuurjuffer bij de tuinvijver

Paul Bohre

11 mei 2023 .

Het is een van de eerste waterjuffers die uitvliegt in het voorjaar: de vuurjuffer. Het is bovendien een van de algemeenste juffers in Nederland. En wat super leuk is: ze vliegen ook bij de tuinvijver.

Na de winterjuffers, die als juffer overwinteren, is de vuurjuffer de eerste libel die we normaal gesproken tegenkomen in het voorjaar. Veel individuen overwinteren als volgroeide larve, waardoor ze bij een geschikte temperatuur in het voorjaar meteen uit hun larvehuid kunnen sluipen. Hierbij zoeken ze een geschikte stengel waarover ze omhoog kruipen. Als ze een veilige plek hebben gevonden barst het huidje open, waar na enige tijd een nog bleek gekleurde juffer uitkomt.

Vuurjuffer bij de tuinvijver
De toptijd voor vuurjuffers ligt nu in mei. Foto: Roots archief

Mooie rode kleur

Nadat de vleugels zijn opgepompt en het dier is gedroogd vliegt de juffer weg van het water op zoek naar een zonnige plek langs een bosrand, in een park, maar ook in de tuin. Dit doen ze om op te warmen en op zoek te gaan naar voedsel: kleine insecten. Ook het volwassen worden vindt op zo’n zonnige plek van het water vandaan plaats. Het uitkleuren is daar een onderdeel van, waarbij de juffer na ongeveer een dag z’n mooie rode kleur heeft gekregen. Als het dier volwassen is vliegt hij terug naar het water om te beginnen aan de voortplanting.

Vuurjuffer bij de tuinvijver
Als ze wat ouder zijn, worden vuurjuffers prachtig rood. Foto: Paul Böhre

Vuurjuffer bij de tuinvijver

De vuurjuffer is een weinig kritische soort, die in heel Nederland wel te vinden is, met een voorkeur voor de hogere zandgronden en tuinvijvers. Je komt deze juffer op allerlei stilstaande en zwakstromende wateren tegen waar een goed ontwikkelde oevervegetatie is en waar ook drijvende waterplanten aanwezig zijn. De vliegplaatsen zijn vaak goed beschut en kunnen deels in de schaduw liggen. Ook de vijver in jouw tuin kan een uitermate geschikte plek zijn, dus houdt je vijver goed in de gaten. Het voorjaar is voor de libellen begonnen en dat betekent dat we de komende weken weer op zoek kunnen gaan naar meer ‘uitsluipers’. De komende weken maak je steeds meer kans om een libel of juffer te zien.

Foto bovenaan: vuurjuffer zojuist gefotografeerd in de tuin van Roots-redacteur Paul Böhre.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Meer Nieuws