Eerste visarend kuiken geboren

Paul Bohre

1 June 2021 .

Beschuit met muisjes voor de boswachters in de Biesbosch! In het ‘webcamnest’ is op 31 mei het eerste visarend kuiken geboren. Om 8:04 uur kroop het ‘live’ voor het oog van duizenden kijkers uit het ei.

Dit jaar is het echt genieten geblazen voor vogelliefhebbers. Voor het eerst kunnen wij via de webcam van Beleef de lente live meekijken in een visarend nest in de Biesbosch. Boswachter Harm Blom: “Nadat op 26 maart de eerste visarend opeens in beeld kwam, volgden de ontwikkelingen zich snel op. De bekende man, met een zwarte kleurring, claimde wederom zijn nest en op 31 maart was daar opeens het vrouwtje. We nemen aan het vaste broedpaar. De paringen volgden elkaar snel op. Op 23 april werd het eerste ei gelegd, op 25 april het tweede ei en op 29 april het derde ei.”

Eerste visarend kuikens geboren

De visarend ouders zijn nu geregeld jagend te zien in de Biesbosch. Ze staan dan stil in de lucht om naar vis te speuren. Foto iStock

Eerste visarend kuiken geboren

Na 38 dagen broeden kwam gister dus het eerste ei uit en konden duizenden mensen live meekijken naar hoe dit kuiken al snel verse vis kreeg toegestopt. Uniek! Blom: “De verwachting is dat in de komende dagen de andere twee eieren ook uitkomen. De visarend voelt zich ook dit jaar thuis in de Biesbosch. Een recordaantal van 5 paar is gaan nestelen en uiteindelijk is er sprake van 4 broedparen.”

 

Onstuimig voorjaar

Het voorjaar van 2021 kenmerkte zich door aanhoudende kou, wind en regen. Het heeft er uiteindelijk toe geleid dat tijdens verschillend stormachtige dagen 4 arendnesten zijn omgewaaid. Twee nesten van de zeearend en twee nesten van de visarend. “Gelukkig werd er toen in de nesten van de visarenden nog niet gebroed en hebben beide paartjes weer een nieuw nest gebouwd. De arenden laten in de Biesbosch zien wel tegen een stootje te kunnen. Het nest en de nestboom van het paar van de webcam heeft het zwaar te verduren gehad, maar heeft gelukkig alle stormen doorstaan. Het geeft maar aan dat succes van vele factoren afhankelijk is,” aldus Blom.

 

Eerste visarend kuiken geboren

Broedpaar van de visarend op een hoogspanningsmast. Foto SBB Biesbosch

Kolonisatie zet door

De kolonisatie van de visarend zit in de Biesbosch in de lift en goed voor de Nederlandse populatie. Vanaf 2016 wordt hier succesvol gebroed en na het recordjaar van 2020 met drie succesvolle broedparen, is er dit jaar sprake van zeker 4 broedparen. Een vijfde paar probeert een stevig nest te bouwen en het is nog even de vraag of daar ook gebroed gaat worden. Dit laatste nest waaide tijdens een voorjaarsstorm uit de boom, het is niet helemaal duidelijk of daar al eieren aanwezig waren.

 

Extra rust

Blom: “De schaal van het gebied, met daarin voldoende stille, visrijke gebieden, waar de vogels ongestoord kunnen jagen, rusten en broeden, is van doorslaggevend succes. Iets waar we heel zuinig op moeten zijn. Om de broedparen voldoende broedrust te bieden zijn twee stukjes wandelpad en een deel van een kreek tijdelijk afgesloten. Hierover is met de betrokkenen en de directe gebruikers gecommuniceerd.”

 

Op de hoogte blijven van de visarenden? Volg de boswachters van de Biesbosch op hun superleuke blog.

Eerder maakten we dit bericht over de visarenden op Beleef de lente dit voorjaar.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het nieuwste nummer van Roots Vogelmagazine. Met gratis verzending als je ‘GRATIS’ invult bij de kortingscode.

Wil je meer te weten komen over roofvogels, bestel dan het Roots boek Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws