Eerste voorjaarsvlinders actief

Paul Bohre

20 maart 2023 .

Zodra het zonnetje schijnt en de wind wegvalt, worden de eerste voorjaarsvlinders actief. Doordat de temperatuur stijgt, ontwaken de vlinders weer uit hun winterslaap. Veel vlinders overwinteren namelijk als volwassen vlinder op een beschutte plek en vliegen uit zodra het iets warmer wordt.

Hoewel het de komende week ’s nachts waarschijnlijk weer gaat vriezen, zijn er al verschillende mooie zonnige dagen geweest waarop we de eerste dagvlinders alweer hebben kunnen zien rondfladderen. Afgelopen zaterdag bijvoorbeeld. Het zijn de citroenvlinder, kleine vos (foto bovenaan), dagpauwoog en de gehakkelde aurelia die je nu al rondvliegen. Dit zijn juist de soorten die als vlinder in een schuurtje of tussen takken of struiken de hele winter in winterrust hebben zitten wachten op mooier weer. Zoals alle insecten zijn ze van de warmte van de zon afhankelijk om te kunnen vliegen.

Eerste voorjaarsvlinders actief

De gehakkelde aurelia is herkenbaar aan de ‘gehakkelde’ vleugels. Foto: Paul Böhre

Eerste voorjaarsvlinders actief

Zo gauw het kan gaan ze nu op zoek naar een partner om na de paring hun eitjes af te zetten op de waardplanten van de rupsen. Voor de citroenvlinder is dat de vuilboom en voor de dagpauwoog en de gehakkelde aurelia is dat de grote brandnetel. Met deze planten in je tuin zorg je dus dat de vlinders niet alleen in je tuin rondvliegen maar zich daar ook voortplanten. Andere vlinders die je mogelijk kun zien zijn de atalanta, voorheen een trekvlinder maar nu steeds meer overwinterend hoewel hij niet zo goed tegen de kou kan, en de grote vos , een soort die de laatste jaren aan een opmars bezig is. Andere vlinders die als pop of rups overwinteren doorlopen eerst deze stadia en zien we pas later in het voorjaar rondvliegen zoals bijvoorbeeld het oranjetipje en verschillende soorten zandoogjes.

Eerste voorjaarsvlinders actief

Het oranjetipje wordt later in het voorjaar actief, vanaf april. Foto: Paul Bohre

Herkenningskaart vlinders

Een vlinder in je tuin, maar je weet niet welke? Deze herkenningskaarten helpen je daarbij! Zo zie je het verschil tussen de kleine vos en de distelvlinder, en leer je de koolwitjes uit elkaar te houden. Leuk en leerzaam!

Handige zakgids vlinders

Als je vlinders leuk vindt, is de handige Zakgids Vlinders van de Benelux een aanrader. Met meer dan honderd soorten die je in onze contreien kunt ontdekken en hiermee herkennen. Inclusief soorten die juist recent voor het eerst zijn waargenomen. Ideaal voor thuis en onderweg!

Meer over vlinders

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws