Doe mee aan de Eindejaars Plantenjacht 2019

Daniël Mulder

20 december 2019 .

the yellow flower of a buttercup is covered with hoarfrost . autumn frost, weather. rime on flower

Tuinvogels, vlinders, bodemdieren; jaarlijks zijn er diverse telacties om het dierenleven in kaart te brengen. Aan het einde van het jaar, van 25 december tot en met 3 januari, kun je ook op zoek naar bloeiende planten, zoals madeliefje, vroegeling of herderstasje. Doe je mee aan de Eindejaars Plantenjacht?

Het idee voor de Eindejaars Plantenjacht is overgewaaid uit Engeland. Sinds 2012 wordt daar de New Years Day Plant Hunt gehouden. Nederland is toe aan de vijfde editie, dit jaar van woensdag 25 december tot en met vrijdag 3 januari. Het is de bedoeling dat je binnen één uur alle wilde en verwilderde planten telt die in bloei staan en je waarneming doorgeeft aan Floron.

“In Nederland bestaan trouwens geen planten die alleen in de winter bloeien”, vertelt Baudewijn Odé van Floron. “Het gaat altijd om soorten die door uitblijven van de kou hun bloei nog rekken of om voorjaarsbloeiers die hun kans grijpen op een zonnig plekje, zoals vroegeling en sneeuwklokje.”

Madeliefjes met rijp. (Foto: Baudewijn Odé)

Volgens Odé is het zoeken naar winterse bloeiers vooral bedoeld om mensen meer naar wilde planten te laten kijken. “En het is een leuke en verrassende manier om rond de feestdagen even lekker buiten te zijn.” Er zit ook een wetenschappelijke kant aan de telling: “Verrassend genoeg weten we heel weinig over bloeiende planten in de winter.”

Witte vlekken

Gele ganzenbloem. (Foto: Cindy de Jonge)

Floron zoekt antwoord op verschillende vragen. Odé: “Staan de typische voorjaarsbloeiers in bloei of gaat het om soorten die in de nazomer in bloei komen? En welke effecten heeft het op bestuivers als hommels, want wat gebeurt er bijvoorbeeld met de hommel wanneer die de bloei mist van enkele soorten? Ook voorjaarsbloeiers moeten het vaak hebben van bestuiving door insecten; als die te vroeg bloeien en er nog geen insecten zijn, kunnen ze geen zaad meer vormen. Welk effect heeft dat weer op de populatie? En wat gebeurt er met een plant als de sapstroom is geactiveerd en er ineens een koude periode aanbreekt? Dat zijn allemaal nog witte vlekken in de kennis over wilde planten.”

Doe mee aan de plantenjacht

Kijk voor een zoekkaart en gezamenlijke wandelingen op plantenjacht.nl. Hier geef je ook je waarnemingen door. De uitslag van vorig jaar vind je hier.

Foto header: iStock


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws