Arboretum Poort Bulten: wandelen langs wereldbomen

Daniël Mulder

10 May 2024 .

arboretum Poort Bulten

In arboretum Poort Bulten vind je zo’n duizend soorten bomen en heesters van over de hele wereld. Het park bij het Overijsselse plaatsje De Lutte is aangelegd door de bekende tuinarchitect Leonard Springer. Kuier met dit Roots-ommetje over zwierige paden langs een imposante mammoetboom en een Siberische iep.

Hopelijk is het huwelijk van het kersverse bruidspaar net zo robuust als de boom die ze hebben gekozen als achtergrond voor hun fotosessie: de mammoetboom. Deze boom is ook bekend als sequoia. Deze reus, die van oorsprong in Amerika groeit en die zo’n 35 meter boven het maaiveld uittorent, is namelijk al geplant rond 1910. De boom is in alle opzichten indrukwekkend. De omtrek is ruim 6,5 meter en de bruingetinte schors, die aanvoelt als een spons, is in het gefilterde voorjaarslicht een prachtige achtergrond voor foto’s.

arboretum poort bulten
Doorkijkje in bomenpark Poort Bulten.

Fotogeniek is het hele arboretum Poort-Bulten, dat is gelegen in Overijssel bij De Lutte, dat weer ten oosten ligt van Oldenzaal. Deze ruim 100 jaar oude bomentuin, die wordt beheerd door Natuurmonumenten, bevat zo’n 2.500 bomen en struiken, onderverdeeld in circa 1.000 soorten. “Bij binnenkomst loop je direct al tegen een imposante boom aan. Deze Siberische iep is overigens tot 2012 aangezien voor een wateriep”, vertelt Marianne Oude Tijdhof, die onder de noemer ’t Landkaartje excursies, wandelingen en inventarisaties doet. Voor Natuurmonumenten geeft zij geregeld rondleidingen in het arboretum en ze weet het nodige over de historie.

Chinese mammoetboom in arboretum Poort Bulten
Chinese mammoetboom langs het wandelpad.

Mammoetboom

“De Twentse textielfabrikant Herman Gelderman kocht in 1910 een stuk grond tussen Losser en De Lutte”, vertelt Oude Tijdhof. “Gelderman legde een pinetum (naaldbomentuin, red.) aan en dat kun je nog altijd zien aan de opbouw van de huidige bomentuin.” Het zuidelijke deel, waar ook de mammoetboom staat, bestaat uit naaldbomen. Hier vind je onder meer een fascinerende slangenden. Dit deel vormde de basis van de bomentuin, die later is uitgebreid door de bekende tuinontwerper Leonard Springer die ook loofbomen heeft toegevoegd.

Mammoetboom in arboretum Poort Bulten
De mammoetboom (ook wel sequoia genoemd) is geplant rond 1910. De boom is circa 45 meter hoog. Bekijk ook ons overzicht van de 10 hoogste bomen ter wereld.

Slingerende paadjes, bruggetjes, waterpartijen, doorkijkjes: alle ingrediënten van de Engelse landschapsstijl zijn aanwezig en dat maakt wandelen zeer plezierig. Zeker op een zonnige dag in de lente als de bomen het landschap in talloze tinten kleur geven. Vanaf het terras van schenkerij PoortBulten of vanuit de vogelkijkhut aan het water kun je het park even rustig op je laten inwerken. Minstens zo fijn is het om even op een van de vele bankjes te zitten. Of om rustig te kuieren langs onder meer de bomen en heesters die allemaal keurig zijn voorzien van een naambordje en oorspronkelijke groeiplaats.

Wandel zelf in arboretum Poort Bulten

wandeling arboretum Poort Bulten
Het Roots-ommetje door het bomenpark. Je vindt de complete reportage in het meinummer van Roots.

Bomenpark Poort-Bulten (Lossersestraat 66, De Lutte) ligt ten oosten van Oldenzaal bij het Overijsselse dorpje De Lutte. Het is in beheer bij Natuurmonumenten. In het arboretum kun je drie gemarkeerde routes (tussen 1,5 en 1,8 km) volgen. Roots volgt deze routes grotendeels, maar we hebben het ommetje (download de gps-track) iets uitgebreid met behulp van de knooppunten in het terrein. We raden aan om zeker ook andere paden in te slaan, het park is er compact en overzichtelijk genoeg voor. Poort-Bulten is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Meer wandelinspiratie

  • Nog meer wandelen in het oosten van Nederland: de Achterhoek. We selecteerden 7 mooie natuurroutes.
  • Ken je het Roots Natuurpad al? Dit zijn de meest gestelde vragen over het meest avontuurlijke pad van Nederland.

Foto’s: Daniël Mulder


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen