Wandelen Achterhoek: de 7 mooiste natuurroutes

Daniël Mulder

8 March 2024 .

wandelen Achterhoek

In het oosten van Nederland, tussen de IJssel en de Duitse grens ligt een mooi stukje Nederland: de Achterhoek. Ga er zelf op uit, wandel door de Achterhoek en ontdek deze mooie streek met al haar natuurschoon. Roots selecteerde 7 mooie natuurwandelingen.

Landgoed Slangenburg bij Doetinchem

De paden op, de lanen in. Nou, op landgoed Slangenburg bij Doetinchem kan dat, en hoe! Kijk op een topografische kaart en je ziet een enorm lanenstelsel op landgoed Slangenburg. Deze is door de schaal en bijzonderheid ervan uniek voor Nederland en zelfs Europa. De anderhalve kilometer lange oprijlaan fungeert als centrale zichtas, daaromheen liggen diverse andere lanen. En dat alles met een vleugje Achterhoek.

Lees meer over deze 12 km tellende landgoedwandeling of bekijk direct de wandelroute op de kaart.

landgoed Slangenburg
Lange lanen rond landgoed Slangenburg. Foto: Niels Kooyman

Winterswijk: door het land van de buizerd

Bosjes, heggen, beekjes, essen en aan de horizon altijd een boerderij. Wie wandelt door de Achterhoek loopt door een groen mozaïeklandschap. En daartussen slingeren allemaal zandpaden, die bewaakt worden door buizerds. Elders in Nederland is de buizerd zo’n typische snelwegvogel, zittend op een paal, loerend naar prooien. Maar in het mozaïeklandschap van de Achterhoek zijn ze meer in hun element. Op de akkers en velden jagen ze op muizen, in de bossen en houtwallen rusten en nestelen ze.

buizerd
Buizerd in vlucht. Foto: Marcel van Kammen

Lees meer over de buizerd en luister naar het geluid dat ze maken. Bekijk ook alvast de routekaart van de 14 km lange route of download direct de gratis gps-track.

Wandelroute Achterhoek

Twee landgoederen: ’t Medler en De Wiersse

Op de landgoederen ’t Medler en De Wiersse – ten westen van Ruurlo – heeft de tijd stilgestaan, zo lijkt het. Wandel met Roots 14 km lang over dromerige zandwegen door het afwisselende landschap van de Achterhoek; langs ruige weides met foeragerende ooievaars, bijzondere spechten hoog in de laanbomen.

Lees meer over deze verrassende wandeling door de Achterhoek of bekijk direct de wandelroute op de kaart.

landhuis Medler in de Achterhoek
Wandelaars op landgoed ‘t Medler. Foto: Niels Kooyman

Wandelen Achterhoek: nog 4 mooie wandelroutes

  1. Wandel in het Gelderse Bergherbos 93 meter boven zeeniveau door een fraai heuvellandschap.
  2. Rond de Lochemse Berg: het heuvelachtige landschap bij Lochem is in elk seizoen mooi, maar in de herfst is het subliem.
  3. Rond het Achterhoekse dorp Baak ligt de afwisselende Helmichroute. Dit natuurommetje voert je langs weilanden en door een lekker rommelig loofbos, compleet met waterpartijen en een statig landhuis.
  4. Struin 17 km over schouwpaden rond Haarlo: op zonnige nazomerdagen fladderen er vooral veel libellen en vlinders in het rond bij de sloten, die omzoomd zijn door schouwpaden met wilde bloemen.

Foto bovenaan: Theo Bosboom

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen