Roots tipt: herfstwandelen over de bergen rond Lochem

Daniël Mulder

8 October 2021 .

wandelroute Lochemse Berg

Het heuvelachtige landschap bij Lochem is elk seizoen mooi, maar in de herfst is het dubbeldik genieten van de gekleurde bomen. Kijk echter niet alleen naar boven, want met de blik omlaag kun je via bodemschatten de geschiedenis van het landschap ontdekken. Ontdek zelf de herfst in de Achterhoek, met deze Roots-wandeling.

Gouden lichtstralen schieten door de bomen op de top van de Kale Berg bij het houten koepeltje. Een paar vliegenzwammen en zwavelkopjes voegen wat rood en oker toe aan het kleurenpalet. Een mooie beloning na een steile klim. Nou ja, zo hoog is deze heuvel nu ook weer niet (42 meter), maar het is wel een aardig pukkeltje in het golvende landschap tussen Barchem en Lochem. Onderweg kom je maar liefst drie van deze hobbels tegen. Na de Kale Berg volgt de Lochemse Berg (49 meter) en op de terugweg stiefel je over de flanken van de Paaschberg (25 meter).

Steengoed

Net als op veel plaatsen in Nederland waar enig reliëf te bespeuren valt, gaat het ook hier om stuwwallen die ontstaan zijn in de voorlaatste ijstijd, het Saalien. “Het gletsjerijs was honderden meters dik en stuwde de aardlagen op. Soms smolt het ijs gedeeltelijk en dan zocht het smeltwater zijn weg, waardoor er geulen kwamen. Dit proces duurde duizenden jaren”, vertelt Gerard Doornbos, een lokale IVN-gids die voor zijn werk vaak betrokken is bij bodemonderzoek.

Tijdens de rondleiding staat hij plotseling stil en raapt wat kiezeltjes op. “Deze steentjes vertellen de geschiedenis van dit gebied! Neem nou dit witte kiezeltje. Dat is melkkwarts. Door de water- en ijsbewegingen is het hiernaartoe getransporteerd vanuit bergen om ons heen.

Maar”, vraagt hij, “weet je hoe het ooit ontstaan is?” Hij geeft zelf het antwoord al: “Magma gaat stollen als het afkoelt, maar niet alles stolt tegelijk. Daardoor kan sommige materie nog blijven vloeien. Het magma dat in scheuren kruipt, wordt als laatste hard. Zo heeft deze melkkwarts zich vaak miljoenen jaren geleden gevormd. Door erosie is het aan de oppervlakte gekomen. De brokjes zijn afgesleten en kiezels geworden. Soms gingen ze zwerven, zoals dit steentje en daarom vinden we het hier nu op dit heuveltje.”

Stamt dit kasteeltje uit 1886? Uit 1520? Of uit 1378? De geschiedenis gaat volgens twee Lochemse onderzoekers inderdaad terug tot de Middeleeuwen, maar van het huis dat er toen stond is niets meer overgebleven en daarom wordt meestal de zestiende eeuw geopperd.

Verken zelf de bergen van de Achterhoek

De gps-track van de wandeling kun je hier gratis downloaden. Wil je weten welke natuurwandelingen Roots nog meer heeft? Hier vind je een overzicht. Bekijk voor nog meer sfeer de video hieronder.

Foto’s: Ernst Kremers

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Wandelen