Het Roots Natuurpad in 8 vragen

Daniël Mulder

28 January 2024 .

roots natuurpad

Het Roots Natuurpad is een ruim 450 kilometer lange en avontuurlijke wandelroute dwars door Nederland. Het voert je in 32 trajecten van de rand van de provincie Groningen naar de grens van Noord-Brabant met België, zoveel mogelijk over onverharde paden en trage wegen. Voor wie het pad wil lopen: dit is het Roots Natuurpad in 8 vragen (en antwoorden).

1. Wat is het Roots Natuurpad?

Het is misschien wat verwarrend, maar de officiële naam van het Roots Natuurpad is Het langste NATUURPAD van Nederland; in de praktijk worden beide namen echter door elkaar gebruikt. Het is een avontuurlijke langeafstandwandeling van ruim 450 km, van de rand van de provincie Groningen (startpunt is station Delfzijl) naar de grens van Noord-Brabant met België. Het eindpunt is Natuurpoort De Roovertsche Leij in Goirle.

2. Hoe is het Roots Natuurpad ontstaan?

Bij Roots zijn we liefhebbers van onverharde paden. Daarom wilden we weten of het mogelijk is om dwars door de Nederland te wandelen over alleen onverharde paden en trage wegen. We zijn een heel eind gekomen: maar liefst 70 procent van de route gaat over onverharde paden, zoals bos-, schelpen- en boerenpaden en zandweggetjes. Precies die paden die je stap vertragen zodat je nog meer kunt genieten van de natuur om je heen.

brugje over beekje bij het Roots Natuurpad
Brugje over een beekje bij Heerde. Foto: Niels Kooyman

3. Uit hoeveel etappes bestaat het pad?

Het complete pad bestaat uit 32 dag-etappes, die afzonderlijk kunnen worden gelopen. De etappes variëren in lengte van 7,8 tot 24 kilometer. Loop je het hele pad van Delfzijl naar Goirle dan heb je ongeveer 655.000 passen gemaakt. Grotendeels onverhard. Hoe dan ook: als je het pad gaat lopen, doorkruis je vijf provincies en drie nationale parken.

4. Is het wandelpad gemarkeerd?

Het pad is niet gemarkeerd. Wel is er een wandelgids (de 9e druk ligt nu in de winkel) met duidelijke routekaarten en een routebeschrijving. Let op: het pad is in één richting beschreven: van noord naar zuid. Interesse in de gids? Die bestel je eenvoudig online: rootsmagazine.nl/shop.

5. Zijn er gps-tracks van het Roots Natuurpad?

Onderweg is er geen markering, dus zonder gids lopen is lastig. Wel kun je van ieder traject gratis de gps-track downloaden. Je krijgt dan een zogenoemd gpx-bestand dat je kunt gebruiken op je smartphone. Je vindt alle trajecten op: rootsmagazine.nl/langste-natuurpad-nederland. Of kijk op: rootsmagazine.nl/overzicht-roots-routes.

natuurpad kaarten
De routekaarten uit de gids.

6. Waar vind ik eventuele routewijzigingen?

Het pad is flink veranderd in de loop der jaren. Wijzigingen staan op de website van Roots. Check vooraf altijd even of er iets is veranderd op: rootsmagazine.nl/langste-natuurpad-nederland.

7. Mag de hond mee op het Roots Natuurpad?

Het grootste deel van het pad is toegankelijk voor honden, maar uiteraard zijn er ook stukken waar honden niet zijn toegestaan. In de gids staat echter niet aangegeven of honden mee mogen. Check dit even vooraf.

8. Zijn de trajecten per OV goed bereikbaar?

Dat varieert per traject. Omdat we zoveel mogelijk onverharde paden aan elkaar hebben geknoopt moesten we geregeld concessies doen aan de bereikbaarheid per OV. Het is soms even puzzelen, maar dat maakt het ook wel weer een beetje avontuurlijk.

Zelf het Roots Natuurpad lopen?

In de gids van het Roots Natuurpad vind je 68 duidelijke routekaarten- en beschrijvingen, ook is er per traject een gps-track. In de gids vind je verder natuurhotspots. Dit zijn 136 plekken op de route waar je bijzondere flora en/of fauna kunt tegenkomen, van rode bosmier tot Kempisch heideschaap, van kattenstaart tot bruin zandoogje. Je bestelt de gids van het Roots Natuurpad eenvoudig via de website van Roots.

Meer over het Roots Natuurpad

  • Heb je het pad helemaal gewandeld? Bestel dan als aandenken de Roots-wandelpin.
  • Het Roots Natuurpad volgt waar mogelijk onverharde paden en soms loop je onderweg daardoor horeca mis. Voor wie onderweg toch een bijzondere lunch wil, hebben we vier vegabroodjes uitgezocht.

Foto bovenaan: Niels Kooyman


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen