En de spin voor 2012 is…

redactie

28 November 2011 .

De spin van het jaar verkiezing, die bestaat echt! Spinnenverenigingen (ook die bestaan echt) uit 25 Europese landen kiezen ieder jaar gezamenlijk dé spin van het jaar, die vervolgens als een soort van ambasadeur van alle spinnen kan dienen. Geen gek idee, zo’n ambassadeursschap. De spin heeft nu eenmaal niet zo’n best imago en kan best wat extra publiciteit gebruiken.

En wat is dan de beauty van 2012 geworden? Ta, ta ta ta (tromgeroffel) het is de Gewone grottenspin! De naam doet vermoeden dat je deze soort alleen in donkere, vochtige plaatsen kunt vinden, en dat klopt. De soort is wel in alle Eurpose landen vertegenwoordigd.

De mannetjes van de gewone grottenspin worden zo’n 13 mm groot, vrouwtjes 17. Het donkere, roodbruine kopborststuk contrasteert mooi met het lichte tot donkerbruine achterlijf waarop meestal twee duidelijke, donkere plekken zijn te onderscheiden. Beide lichaamsdelen hebben een donkere, bijna zwarte tekening. De poten zijn okerkleurig tot bruin met zwarte riingen.

Mocht je deze spin binnenkort ergens tegenkomen, weet dan dat je met de winnaar van 2012 te maken hebt. Dat voelt toch wat minder griezelig…

 

Foto: Bert van der Krieken

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws