Expeditie Groen: Het Wilde Noorden van Amsterdam

Adinda van Kuijk

18 September 2020 .

Als je aan Amsterdam denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan drukte. Echter, 800 jaar geleden was Amsterdam niet meer dan een drassig gebied. Inmiddels is het een natuurgebied waar ook mensen wonen. Je kunt nu zelfs mee op ontdekkingstocht tijdens een expeditie naar Het Wilde Noorden. Ga je mee?

Op ontdekkingstocht

Amsterdam-Noord heeft de donkerste nachten en tussen de stoeptegels en de snelwegen bloeit en groeit van alles. Je hoeft ook niet eens ver te zoeken om onder de stoep het Oer-IJ nog te vinden. In september en oktober organiseert Tolhuistuin vier zaterdagen Expeditie Groen in Het Wilde Noorden. De expeditieleiders zijn onder meer schrijfster/theatermaker Marjolijn van Heemstra, stadsvogelexpert van de Vogelbescherming Jip Louwe Kooijmans en ontdekkingsreiziger Arita Baaijens.

Met de kano ga je over het Oer-IJ, speurend naar de Small Five tussen de stoeptegels, trekvogels uitzwaaien vanaf het dak van de A’DAM Toren en op bezoek in het donkerste stukje nacht in Noord.

expeditie

Nacht expeditie

Programma

  • 19 september: Kano-expeditie over het Oer-IJ en de binnenlanden van Amsterdam met kunstenaar en ontdekkingsreiziger Arita Baaijens en stadsecoloog Geert Timmermans.
  • 26 september: The Small Five: een expeditie naar de kleinste nieuwe soorten tussen de stoeptegels met ecoloog en expeditieleider Menno Schilthuizen, die vorig jaar een nieuwe diersoort ontdekte in het Vondelpark.

expeditie

  • 3 oktober: Tot volgend jaar! Trekvogels uitzwaaien op het dak van de A’DAM toren met Thijs de Zeeuw (kunstenaar en ontwerper van dierenverblijven in Artis) en Jip Louwe Kooijmans (dé stadsvogelexpert van de Vogelbescherming)
  • 10 oktober: Naar de stadsnacht, op expeditie naar het donkerste plekje van Noord met schrijfster, theatermaakster Marjolijn van Heemstra en stadsecoloog Fred Haaijen. We leven in Nederland, één van de meest lichtvervuilde landen ter wereld, in een soort permanente jetlag. Sterren zijn amper nog te zien. Wat voor gevolgen heeft dat voor ons, en voor de dieren en planten van de nacht?

Enthousiast geworden?

Kosten voor Expedities zijn €5 (Stadspas), €10 (regulier), behalve 19 september €12,50 (Stadspas), €17,50 (regulier). Er is een beperkte capaciteit. Het vertrekpunt is het Tuinhuis van de Tolhuistuin, navigatieadres: Tolhuisweg 3.

Kijk voor de aanvangstijden op de site, de expedities duren 2 uur.

Foto header: Pexels

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws