Extra aandacht voor de spreeuw in ‘Beleef de lente’

redactie

21 February 2014 .

Op 1 maart gaat het webcamproject ‘Beleef de lente’ weer van start. Je kunt dan op je computer weer in allerlei nestkasten meekijken via de webcam. Onder andere bij een gierzwaluw, een oehoe en een steenuil. Nieuw dit jaar is een spreeuwennestkast.

Het gaat niet zo goed met de spreeuw. Waren er in 1990 nog 1,3 miljoen spreeuwen in Nederland in 2008 waren dat er nog maar 600.000. 2014 is dan ook uitgeroepen tot het jaar van de spreeuw, het hele jaar lang wordt deze vogel extra in de gaten gehouden.

Er zullen de komende tijd 100 spreeuwenkasten worden opgehangen in het hele land. Eén van die kasten wordt geplaatst op het terrein van de Edese Golf Club in Arnhem en deze zal volgende week feestelijk worden geopend. Op het golfterrein hangen overigens al 58 spreeuwenkasten die voor het merendeel bewoond zijn.

Spreeuwen zijn het hele jaar te zien in Nederland en België, maar dat zijn niet het hele jaar dezelfde spreeuwen.  ‘Onze’ winterspreeuwen bevinden zich ‘s zomers in noord Europa, terwijl ‘onze’ zomerspreeuwen in de herfst (in prachtige spreeuwenwolken) naar Engeland trekken.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws