Faunabescherming voert actie tegen jaarlijkse sluiting Kroondomein

René Alblas

14 September 2018 .

Het Kroondomein  sluit ieder jaar tussen 15 september en 25 december maar waarom eigenlijk?

Veel wandelaars en andere liefhebbers van de Veluwe kennen de jaarlijkse ergernis. De mooie bossen rondom paleis Het Loo gaan in de herfst op slot. Deze maatregel was aanvankelijk bedoeld om de koninklijke jachtpartijtjes niet te verstoren. Maar sinds het stoppen van de drijfjacht in het Kroondomein (in 2001) rijst de vraag ‘waarom gaat het Kroondomein nog steeds op slot?’.

Actie

Faunabescherming zal daarom op zaterdag 15 september, samen met de Partij voor de Dieren, actie voeren bij het Kroondomein. Er wordt verzameld vanaf 15:30 uur op de parkeerplaats aan de Wieselseweg in Wiesel. Tegelijkertijd zal in dagblad Trouw een paginagrote open brief aan de koning worden gepubliceerd.

Kroondomein

Foto: Alex Plantinga (deze foto staat in de nieuwe Roots Natuuragenda)

Hierbij een aantal fragmenten uit de brief:

Majesteit,

Op 25 juli 1959 schonk uw overgrootmoeder, Koningin Wilhelmina, Kroondomein Het Loo aan de Staat. Een royaal gebaar dat ervoor moest zorgen dat alle Nederlanders konden genieten van een van de mooiste natuurgebieden die ons land rijk is. Slechts het ‘genot van de jacht’ bleef aan de Kroondrager voorbehouden. Maar hoewel er niet gejaagd wordt in Kroondomein Het Loo op de vijf wettelijk daartoe aangewezen soorten (haas, konijn, fazant, wilde eend en houtduif), wordt het natuurgebied wel van 15 september tot 25 december gesloten voor het publiek.

Mr. Pieter van Vollenhoven

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven, bewoner van Het Loo, en vanouds een van de vaste deelnemers aan de Hofjacht zei in een interview in NRC: ”Wat moeten jonge mensen hiervan denken? Voorvaderen deden maar drie dingen met vogels: doodschieten, schilderen en opeten. Ik mis bewondering voor de kleurenrijkdom van vogels en ook wil ik de vogels laten zien in hun natuurlijke omgeving, en niet omringd door tafelzilver. Je mag blij zijn dat er in Nederland nog vogels rondvliegen. Levende vogels spreken mij in mijn hart meer aan dan vogels op jachttableaus.” Als zelfs (voormalige) hofjagers afstand nemen van het ‘genot van de jacht’, is de vraag gerechtvaardigd waarom het Kroondomein tijdens het traditionele jachtseizoen voor het publiek gesloten zou moeten blijven. De Tweede Kamer besloot in meerderheid dat de bossen rondom paleis Het Loo jaarrond zouden moeten worden opengesteld, maar de minister zegt die wens van de volksvertegenwoordiging niet uit te kunnen voeren vanwege ‘de handelingsvrijheid van de Koning bij de inrichting van zijn Huis’. Artikel 41 van de Grondwet voegt daar echter de voorwaarde aan toe van ‘inachtneming van het openbaar belang’.

Openluchtaudientie

We hopen zeer dat u ons ter plaatse wilt ontvangen voor een openluchtaudientie, en nog meer dat u het besluit wilt nemen het gebied per direct open te stellen. Dat zou een royaal gebaar zijn in de geest van uw overgrootmoeder, zeker wanneer de openstelling tevens amnestie voor herten en zwijnen in het Kroondomein zou betekenen.

Wij zien uit naar uw reactie, met vriendelijke groet en hoogachting, Faunabescherming.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws