Wat een vraag: waarom heeft februari 28 dagen?

Daniël Mulder

31 January 2022 .

februari

Ancient time and Astrology. Detail of Saint Mark Square renaissance Clock Tower in Venice with zodiac signs Leo, Cancer, Virgo, planet and stars (15th century)

De meeste maanden van onze kalender hebben 30 of 31 dagen. Februari telt echter maar 28 dagen. Waarom is dat? Wetenschapsjournalist Govert Schilling, die voor Roots maandelijks kijktips voor de sterrenhemel geeft, weet het antwoord.

Februari is de kortste maand van het jaar. “Maar wist je dat het oorspronkelijk ook de laatste maand van het jaar was?”, aldus Govert Schilling. “De oude Romeinse kalender begon oorspronkelijk in maart. Dat hoor je nog terug in de namen van sommige maanden. September was bijvoorbeeld de zevende maand; denk aan het Franse woord sept.

februari

Foto: iStock

In die oude kalender duurden de maanden 29 of 31 dagen en telde één jaar 355 dagen (in plaats van 365,25). Na verloop van tijd liep de kalender dus uit de pas, zodat er om de paar jaar aan het eind van het jaar een ‘correctiemaand’ toegevoegd moest worden.”

Februari 28 dagen: een flexibele maand

“Met de kalenderhervorming die Julius Caesar in het jaar 45 v.C. doorvoerde, werd de start van het nieuwe jaar verschoven naar begin januari”, vervolgt Schilling. “Maar nog steeds wordt februari gebruikt om de kalender ‘in de pas’ te laten lopen met de zon: het aantal dagen wijkt af, en eens in de vier jaar wordt er een schrikkeldag toegevoegd.”

februari

Foto: Wikimedia Commons

Meer leuke natuurvragen

  • Kan een meerkoet eigenlijk wel duiken?
  • Waarom is een regenboog rond?
  • Bij laagstaande zon zie je jezelf als een lange schaduw over het veld. Hé, maar wat is dat aureool van licht rond het hoofd?

In het nieuwe februarinummer van Roots vind je de rubriek ‘Sterren kijken’ van Govert Schilling. Daarin vind je kijktips voor de beste shows aan de sterrenhemel. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Foto bovenaan: iStock

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws