Foto van de Maand juli: 4 handige tips

René Alblas

10 July 2017 .

Doe je ook mee met de wedstrijd Foto van de Maand juli? Het thema deze maand is “Vlinders en libellen”. Je kunt inzenden tot en met 26 juli. Maximaal 10 foto’s per inzender, de foto’s moeten tussen de 2,5 en 10 MB zijn. Om je winkansen te vergroten geven we hier 4 handige tips.

* Voor vlinders en libellen kun je het best in de vroege ochtend op pad gaan. Het licht is mooi, er is vaak dauw en door de lage temperatuur zitten de insecten mooi stil. Zorg ervoor dat je voor zonsopkomst alles al klaar hebt staan om je beeld te maken.
* Gebruik een statief. Je bent weliswaar iets minder flexibel, maar het loont. Probeer wat voorwerk te doen door te bepalen waar je de meeste kans hebt op vlinders of libellen en plaats daar je statief. Vlinders hebben bepaalde ‘waardplanten’ waarop ze regelmatig terugkeren, libellen gebruiken vaak een zelfde tak lang de sloot. Omdat je bij macrofotografie vaak met langere sluitertijden moet werken is een statief echt onmisbaar.
* Neem je tijd. Probeer niet zoveel mogelijk vlinders/libellen in sessie vast te leggen, maar concentreer je op één diertje. Langer bestuderen zorgt voor betere foto’s.
* Heb je last van een storende grasspriet? Zorg dat je een schaartje bij de hand hebt. Hele pollen wegknippen gaat misschien wat ver, maar een heel klein beetje manipulatie moet kunnen, toch? Of ga jij voor 100% natuurlijk? Iedere fotograaf heeft zo zijn eigen ‘wegknip-ethiek’.

Met deze foto won Paulien Bunskoek de eerste prijs in de categorie Art of Nature van de Roots Natuurfotowedstrijd 2016

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws